Nieuws

Gerecyclede outdoorkleding voor de winter (die ooit komt)

3 november 2014 11:01

<p><strong>Eigenwijze hightech-gear voor regen, storm, sneeuw en kou. Maak jezelf herfstklaar. </strong></p><p></p>

Best een beetje vreemd. Wie van buitensport houdt, beoefent zijn hobby in een partij plastic kleding waarbij helemaal niet aan het behoud van die outdoors gedacht is. Outdoormerk Houdini maakt high tech en milieuvriendelijke outdoorgear met een eigenwijs verhaal.

Neem de hoodie van Houdini, de trui waarmee het allemaal begon. Zo’n Power Houdi is gemaakt van rekbaar, lichtgewicht en niet wateropnemend fleece en heeft van die mouwen waar je je handen in warm houdt. Perfect voor in het bos, op de berg, op de ijsbaan of op de bank.

Gerecycled is veel meer dan recyclebaar

Maar deze hoodie is gemaakt van gerecycled materiaal. Meestal moet je genoegen nemen met de aanduiding 'recyclable' wat absoluut niet hetzelfde is als 'recycled'. Houdini gaat zelfs zover dat een fleecetrui gerecycled wordt tot een fleecetrui, in plaats van te downcyclen tot een bermpaaltje of gymzaalvloer en is waar mogelijk cradle-to-cradle.

Huren

Sympathiek is het Zweedse merk zeker, en dat begint met de gevatte tekstjes met uitleg die in je donsjas of waterdichte broek gedrukt staan. Houdini vindt dat je hun spul pas moet kopen als je het echt nodig hebt en liefst levenslang denkt te gaan gebruiken. Zo nee, dan mag je het gewenste artikel bij hun huren.

Heb je je na aankoop bedacht, dan lever je je Houdini in en verkopen zij hem in hun tweedehandswinkel. Op hun eigen site vind je ook spullen van vorig jaar voor een zachter prijsje. Dat is fijn want deze duurzame kleding is niet goedkoop.

Donsvrije donsjas

Ook op bedrijfskundig vlak pakt Houdini het anders aan. Innovaties zoals het materiaal Dunfri, de donsjas zonder dons (want dons en trouwens ook zijde wordt tot bloedens toe van een levend dier getrokken) worden gedeeld met ieder bedrijf die het maar wil gebruiken. Dat de donsvrije donsjas net zo warm en klein in te pakken is heb ik zelf mogen testen.

Houdini produceert ieder seizoen maar zoveel producten als door de retailers besteld zijn, zodat niets onnodig de wereld in geholpen wordt. Wie ook zo’n jas wil, moet dus hopen dat de winkel hem heeft hangen. Er is geen voorraad.