Nieuws

Ambulance-drone van Delftse student kan levens redden

24 oktober 2014 19:23

<p><strong>Deze drone brengt een defibrillator naar een persoon met een hartstilstand, wat de overlevingskans enorm vergroot. </strong></p><p></p>

Afstudeerder Alec Momont van de TU Delft ontwierp een drone die razendsnel een defibrillator naar de plek waar iemand een hartstilstand heeft gekregen kan brengen. "Met een netwerk van deze drones is de overlevingskans na een hartstilstand aanzienlijk te vergroten; van 8 procent naar 80 procent", meldt de TU Delft vrijdag.

GPS

De drone kent de gps-locatie van de patiënt via het mobiele telefoonsignaal van de persoon die over de hartaanval naar 112 belt en vliegt daar vervolgens naar toe. Het onbemande vliegtuigje kan 100km/u vliegen en kan 4 kg aan last dragen. Met de ambulance-drone wordt het mogelijk om defibrillatie-apparatuur binnen 1 minuut naar een patiënt te brengen in een gebied van 12 km2.

Livestream

De drone biedt dankzij een ingebouwde webcam en speaker ook een livestream in video en audio, waarbij hulpverleners op afstand met omstanders kunnen communiceren. "Succesvol gebruik van een defibrillator door ongetrainde personen ligt nu maar op 20 procent. Maar met persoonlijke instructies kan dit stijgen naar 90 procent. De instructies van de centrale via een speaker nemen bovendien een deel van de paniek weg", aldus Momont.

"Door sneller ter plekke te zijn, kunnen veel dodelijke slachtoffers worden voorkomen en kan het herstel worden vergemakkelijkt. Dit is zeker van toepassing op hartfalen, verdrinkingen, trauma’s en ademhalingsproblemen. Levensreddende technologieën, zoals een defibrillator, kunnen bovendien zó klein worden ontworpen, dat deze door een drone kunnen worden vervoerd."

Kosten ok, wet nog niet

Volgens Momont liggen de kosten op ongeveer 15.000 euro per drone. "Afgezet tegen het aantal levens dat hiermee potentieel gered kan worden, is dat zeer redelijk", vindt hij. De drones moeten nog worden getest met echte patiënten. Ook moet het automatisch ontwijken van obstakels nog worden verbeterd.

Het grootste probleem is echter de wet, want met dit soort drones rondvliegen is momenteel in ons land nog niet toegstaan. Een wetswijziging wordt volgend jaar verwacht. Volgens de TU Delft is er al "interesse van partijen uit de medische sector".

De ambulance-drone wordt dinsdag op de campus in Delft aan de pers gedemonstreerd. Voor de geïnteresseerden: de masterscriptie van Momont getiteld 'Drones for Good' is te downloaden als PDF-bestand.