Anoniem chatten? Kan met Facebooks nieuwe app Rooms

Anoniem chatten? Kan met Facebooks nieuwe app Rooms

24-10-2014 16:40 Laatste update: 28-04-2018 03:12

Anonimiteit en Facebook? Jazeker, Facebook lanceert een anonieme chat-app, genaamd Rooms.

Facebook is de laatste jaren een beetje uitgegroeid tot de vervelende verplichte familiekring tijdens de verjaardag van een verre oom. Daarom waren we er allemaal als de kippen bij toen Ello lanceerde, maar keren we uiteindelijk allemaal terug naar Facebook omdat daar al je vrienden te vinden zijn. Maar Facebook wedt niet op één paard, en daarom lanceert het sociale netwerk Rooms, een anonieme chat-app waar gebruikers kunnen discussieren over onderwerpen zonder hun echte naam te gebruiken.

Chatkamers

Rooms lijkt grotendeels op Reddit, het dorpsplein van het internet. Als er iets belangrijks gebeurt - op het internet of offline -, dan lees je dat direct op Reddit. Rooms hanteert hetzelfde principe, waarbij je voor onderwerpen een chatkamer kunt aanmaken. Houd jij van vissen? Dan richt je de chatkamer 'Vissen' op.

Gebruikers kunnen alleen op uitnodiging deelnemen aan de chatkamer. Zo'n uitnodiging wordt verspreid via qr-codes (ja, echt), die gebruikers in kunnen scannen. Vervolgens wordt Rooms automatisch geopend en ben je lid van de chatkamer. Deze qr-codes worden onder andere via sociale netwerken verspreid.

Chatkamers lijken een beetje op de Instagram-app. Je kunt naast tekstberichten ook foto's en video's plaatsen, die chronologisch worden getoond. Het is verder mogelijk om op berichten en elkaar te reageren. Ook kan de oprichter van een chatkamer berichten die belangrijk zijn vastzetten en anderen tot moderator promoten.

Anoniem

Om Rooms te gebruiken, heb je geen Facebook-account nodig. Je hoeft je zelfs niet te registeren. Als je voor een chatkamer wordt uitgenodigd, mag je jouw eigen nickname kiezen. Jouw nickname kan dus per chatkamer verschillend zijn.

"Je mag zelf bepalen of en wanneer je jouw eigen naam gebruikt", laat Josh Miller weten. Miller is de oprichter van discussiewebsite Branch, die bijna een jaar geleden door Facebook werd overgenomen. Het afgelopen jaar heeft Miller gewerkt aan een nieuw sociaal netwerk waar mensen anoniem met elkaar kunnen praten over onderwerpen. "Want communities zijn net zo verslavend als Facebook", aldus Miller.

Rooms is gratis te downloaden voor iOS, maar is vooralsnog alleen in de Amerikaanse App Store beschikbaar. Degenen met een Amerikaans account kunnen de app al wel downloaden.