Nieuws

3D-geprint eten: dit culinaire meesterwerkje

30 september 2014 13:41

<p><strong>Designer Chloé Rutzerveld maakte als afstudeerproject een bijzonder eetbaar 3D-geprint hoogstandje.</strong></p><p></p>

Samen met TNO werkte studente Industrial Design Chloé Rutzerveld aan een bijzonder culinair werkje. Edible Growth, heet haar project, waarmee ze haar bachelor behaalde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hoewel rond, is het heel wat anders dan een standaard bitterbal.

Edible Growth

Het jasje van het eetbare kunstwerkje is gemaakt met een 3D-printer. In verschillende lagen worden zaden, sporen en gist geprint in een mooi vormgegeven balletje. Als je het 5 dagen zijn gang laat gaan, is het getransformeerd in een klein oerwoudje van paddestoelen en eetbare plantjes. Hoe langer je wacht met 'oogsten', hoe intenser het smaakt en ruikt.

Edible Growth is een mooie combinatie van moderne technieken en het verbouwen en laten groeien van eten. Het is een geheel nieuwe manier van koken en eten: je print een bestand uit, wacht enkele dagen (naar gelang je eigen smaak) en eet het dan op, uit de hand. Minder landbouwgrond is nodig, minder vrachtwagens om alles aan te voeren, en je eten is gegarandeerd vers. Je print het on-demand, dus er wordt veel minder eten weggegooid. Het eten van de toekomst?

Edible Growth