Nieuws

Minecraft-baas had stress: verkoop aan Microsoft enige optie

15 september 2014 15:51

<p><strong>Het is officieel: Microsoft koopt Minecraft voor circa 2 miljard euro. De baas van Minecraft-maker Mojang had 'er geen zin meer an'.</strong></p><p></p>

Mojang, het bedrijf achter de Minecraft-games, is overgenomen door Microsoft, bevestigt het softwarebedrijf maandagmiddag. Microsoft betaalt een half miljard dollar meer dan was verwacht 2,5 miljard dollar, circa 1,94 miljard euro. Minecraft is volgens Microsoft het meest gespeelde spel op Xbox Live, met meer dan 2 miljard uur gespeeld op de Xbox 360 in de laatste twee jaar.

'Te grote verantwoordelijkheid'

Mojang-oprichter Markus Persson besloot zijn bedrijf te verkopen omdat hij er te veel stress van ondervond, zo valt in een verklaring te lezen. "Hij wil niet de verantwoordelijkheid hebben van het bezitten van een bedrijf met zo'n wereldwijde impact. De druk werd te veel voor hem. De enige optie was om Mojang verkopen. Hij zal leuke dingen blijven doen, maak je daar geen zorgen over." Persson en de andere twee oprichters van Mojang vertrekken na de overname.

Op zijn persoonlijke blog schrijft Persson verder: "Het gaat niet om het geld, het gaat om mijn geestelijke gezondheid." Hij stelt dat hij nooit een ondernemer of CEO wilde worden. "Ik ben een nerdy programmeur. (..) Er zijn te veel van jullie. Ik kan niet verantwoordelijk zijn voor zoiets groots."

Speelgoed, filmlicenties

Minecraft blijft ook onder Microsofts hoede bestaan op besturingssystemen die niet van Microsoft zijn, zoals iOS, Android en Sony Playstation. Het spel is al beschikbaar op Microsofts Windows en Xbox 360, en binnenkort volgt de Xbox One. Een versie van Windows Phone weigerde Mojang tot nu toe te ontwikkelen, maar die komt er misschien nu wel.

Van het spel werden in 5 jaar tijd ruim 50 miljoen exemplaren verkocht. Mojang maakte vorig jaar bijna 100 miljoen euro winst met Minecraft. Microsoft wil Minecraft nog groter maken en zou willen verdienen aan verkoop van speelgoed en filmlicenties rond de game.

Lego 2.0

In de blokkenwereld van Minecraft kunnen de veelal jonge spelers hun creativiteit volledig kwijt. Er worden soms zelfs hele steden en landen nagebouwd. De virtuele wereld is te zien als de Lego van de internetgeneratie.

Lees ook:

Bezoek heel Denemarken in Minecraft in schaal 1:1