Nederlandse 'Airbnb voor 3D-printers' krijgt 3,4 miljoen euro

Nederlandse 'Airbnb voor 3D-printers' krijgt 3,4 miljoen euro

02-09-2014 22:36 Laatste update: 28-04-2018 04:14

3D Hubs, dat vanuit Amsterdam een wereldwijd netwerk van 3D-printers bij mensen thuis bouwt, scoort een grote investering.

Met een 3D-printer in elke straat zou iedereen op een duurzame, goedkope manier iets kunnen laten produceren. Gewoon bij mensen die hun 3D-printer thuis ter beschikking stellen. Dat is de gedachte achter 3D Hubs, dat sinds vorig jaar bouwt aan een wereldwijd platform van 3D-printers. Als een soort Airbnb voor 3D-printing. Want als je toch zo'n apparaat hebt staan, waarom zou je die dan niet delen en er een paar euro aan verdienen?

Amerika veroveren

Investeerders zien potentie in de Amsterdamse startup: vandaag maakte 3D Hubs bekend in een investeringsronde 4,5 miljoen dollar (3,4 miljoen euro) te hebben opgehaald. Het Londense fonds Balderton leidt de kapitaalinjectie. Ook opent 3D Hubs een eigen kantoor in New York om sneller Amerika te kunnen veroveren. Het team van de startup groeit naar 20 tot 30 medewerkers.

Momenteel biedt 3D Hubs al toegang tot 3d-printers op meer dan 7000 locaties in 140 landen. De printers die bij 3D Hubs zijn aangesloten hebben al 30 duizend verschillende 3D-prints geproduceerd. Gebruikers kunnen een 3D-model uploaden en vervolgens in een bepaalde regio om een tarief vragen voor de productie. De eigenaar van de gekozen 3D-printer zorgt dat ze gemaakt worden en stuurt het eindproduct op, of laat het afhalen.

Veel producten worden nu nog aan de andere kant van de wereld gemaakt, wat volgens 3D Hubs inefficiënt is. De startup is in april 2013 opgericht in Amsterdam door Bram de Zwart en Brian Garret, die daarvoor werkten bij de bekende 3d-printer-fabrikant 3D Systems. "Doel voor komend jaar is om 25 procent van de wereldbevolking toegang te geven tot lokale 3D-printers. Dit netwerk is de basis, niet het einddoel."

Shapeways

3D Hubs vormt met zijn 3D-print-netwerk een alternatief voor de grote 3D-printfabrieken, zoals Shapeways, ook een Nederlands bedrijf dat het internationaal goed doet. Shapeways haalde in april dit jaar 23 miljoen euro op.

Volgens 3D Hubs is een voordeel van printen bij apparaten 'in de buurt' de kortere levertijd vergeleken met partijen als Shapeways, die er vaak wel een week over doen. De gemiddelde levertijd zou nu bij 3D Hubs "1,2 dag" zijn. Vaak kan je dus dezelfde dag je product al ophalen.

Welke 3d-printers er in jouw regio zijn te vinden zie je op deze interactieve kaart.