Nieuws

'Hackschandaal celebs door iCloud-lek'

1 september 2014 09:03

<p><strong>Een hacker zou via een lek in iCloud naaktfoto's van tientallen beroemde vrouwen in handen hebben gekregen.</strong></p><p></p>

Een hacker heeft zondag naaktfoto's van tientallen celebrities verspreid via 4Chan. Het blad Variety noemt het een van de grootste hackschandalen ooit rond beroemdheden. Het gaat om beelden van onder meer Rihanna, Kate Upton, Lea Michelle, Jennifer Lawrence, Avril Lavigne, Kaley Cuoco, Kim Kardashian, Mary-Kate Olsen en Selena Gomez.

Wachtwoorden geraden?

De hacker zou toegang hebben gehad tot de iCloud-accounts van de celebs, maar hoe dat precies mogelijk was, blijft vooralsnog een raadsel. Apple heeft nog niet gereageerd.

Het hoeft niet te gaan om een beveiligingslek. Het is goed mogelijk dat de hacker de wachtwoorden, of de antwoorden op de securityvragen, heeft geraden doordat ze te voorspelbaar waren Een andere optie is dat de vrouwen dezelfde wachtwoorden gebruiken op andere sites, waarvan de logingegevens zijn ontvreemd.

'Foto's eerder verwijderd'

Meerdere van de getroffen sterren zeggen juridische stappen te willen ondernemen tegen verdere verspreiding van de beelden. Filehoster Img.ur haalde de beelden zondag rap offline. Opvallend is dat actrice Mary Elizabeth Winstead via Twitter stelt dat haar gelekte foto's al jaren geleden zijn gemaakt en vervolgens zijn verwijderd. "Ik kan me alleen maar voorstellen wat voor engerd hier moeite voor heeft gedaan."