Nieuws

Niet Google, maar Amazon koopt videodienst Twitch

26 augustus 2014 09:07

<p><strong>Het bedrijf legt zo'n 970 miljoen dollar neer voor de live videodienst voor gamers.</strong></p>

Hoewel er sterke geruchten gingen dat Google Twitch over zou nemen voor een miljard dollar, gaat nu toch Amazon met de dienst aan de haal. Amazon heeft er 970 miljoen dollar voor over, omgerekend ongeveer 735 miljoen euro.

Daarmee heeft het bedrijf een zeer populaire videodienst in handen. Amazon laat in een statement weten dat Twitch in juli van dit jaar maar liefst 55 miljoen unieke bezoekers trok, die samen ruim 15 miljard minuten aan content keken van meer dan een miljard streamers.

Samenwerking Amazon en Twitch

CEO van Amazon Jeff Bezos spreekt zijn waardering voor Twitch uit: "Het uitzenden en bekijken van gameplay is een wereldwijd fenomeen. Twitch is een platform dat tientallen miljoenen mensen bij elkaar brengt om het samen te vervaren. Van het halen van wereldrecords in Super Mario tot het uitzenden vanaf de E3-gameconferentie, alles gebeurt op Twitch." Daarnaast merkt hij op dat Twitch nog slechts drie jaar oud is.

Twitch CEO Emmett Shear zegt in Amazon de perfecte partner te hebben gevonden om meer te doen voor de community. "Wij geloven allebei in de toekomst van gaming. Samen kunnen we het platform verbeteren en de service sneller maken dan dat we dat alleen kunnen. Deze verandering gaat veel goede dingen brengen voor de gebruikers en stelt ons in staat nog verder te groeien."

Google

Google lijkt dus achter het net te vissen van deze overname. In mei van dit jaar voerde de zoekgigant volgens ingewijden nog gesprekken met Twitch en ook een paar maanden later zou er nog schot in de zaak zitten. Voor Google zou de koop van Twitch heel logisch zijn. Met YouTube heeft Google al een zeer succesvolle videodienst in handen, waar ook gameplay wordt geüpload, maar op het gebied van livestreaming blijft Google toch achterlopen op Twitch. En als je ziet hoeveel miljoenen mensen er naar Twitch kijken, zou Google in zijn handen wrijven voor zo’n dienst en de eventuele koppeling met YouTube.

Waar de deal met Google is afgeketst, is niet duidelijk. Wat de plannen van Amazon met Twitch zijn, is evenmin nog helder. Eén ding is zeker: Amazon is in één klap een grote speler geworden op het gebied van videodiensten en gaming.