De spijkerbroek van Pharrell is gemaakt van plastic afval

De spijkerbroek van Pharrell is gemaakt van plastic afval

15-08-2014 10:06 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Deze spijkerbroek van G-Star en Pharell Williams kan onze met plastic verstikte oceanen redden. Dat werkt zo.

De New Yorkse startup Bionic Yarn maakt textiel uit plastic afval dat is opgevist uit de oceanen. Ons eigen G-Star erkent het plastic soep probleem en ging met Bionic Yarn, waar Pharrell Williams creatief directeur is, in zee om de startup een groot bereik te bieden. Volgende maand wordt de gezamenlijke RAW for the Oceans lijn gelanceerd.

De RAW for the Oceans-collectie bevat 9 ton plastic dat uit zee is gehaald. Dat zet geen zoden aan de dijk. Als alle spijkerbroeken ter wereld van Bionic Yarn gemaakt waren, hadden we nog steeds plastic in de zee drijven. Maar als ieder kledingstuk van schoen via kussen tot tapijt van plastic zwerfafval gemaakt is, zouden we een verschil kunnen zien.

Tyson Toussant, mede-oprichter van Bionic Yarn, ziet dat niet als een probleem. Wat wel een probleem is, is dat mensen zich bewust zijn van het afval in onze oceanen en hoe dat onze voedselketen bedreigt, maar het naast zich neerleggen. Omdat we niet weten wat we eraan kunnen doen. Door wat je kan doen zo simpel te maken als het kopen van die spijkerbroek in plaats van een andere, terwijl dat ook nog een toffe jeans is, wordt de spijkerbroek het Paard van Troje in het opruimen van de plastic soep.

Bijna iedere wereldburger heeft wel een spijkerboek, daarmee heb je een enorm bereik. Toussant: "De enige manier waarop mensen in beweging komen, is door hun ijdelheid aan te spreken. "

Lees ook: DyeCoo uit Weesp verft textiel zonder water