Nieuws

Maak van schokkerige video's soepele timelapses

11 augustus 2014 15:43

<p><strong>Actievideo’s van snowboarden of mountainbiken zijn gaaf, maar niet als ze erg trillen. Deze Microsoft-tool stabiliseert ze.</strong></p>&#13;

Tik voor de grap GoPro in op YouTube en je krijgt tientallen miljoenen zoekresultaten die gefilmd zijn met de actie-cam van dat merk. Veelal zijn het te lange opnames van bijvoorbeeld een mountainbike parcours die al snel vervelen. Je zou het liefst even een timelapse van de rit willen zien maar zodra je de beelden versneld weergeeft, wordt het één bibberige, schokkerige beeldrit. Niet om aan te zien. De huidige beeldstabilisatiesoftware is niet in staat om een rustige timelapse te maken van schokkerige beelden.

Microsoft Research belooft dat zijn Hyperlapse-software dat wel kan: soepele timelapses van bestaand videomateriaal. Slimme algoritmes reconstrueren als eerste een 3D-model van het ‘camera-opnamepad’. Vervolgens berekent de software een versneld, soepel pad uit en genereert hij nieuwe videoframes. Als laatste rendert de software een compleet nieuwe video die een aanzienlijk soepelere timelapse-samenvatting van het origineel weergeeft, de 'Hyperlapse'.

Microsoft meldt hard aan het werk te zijn om de software in een Windows-app aan te bieden.

Technische uitleg:

bekijk op YouTube.