Nieuws

Bizar: kookboek voor kweekvlees

10 augustus 2014 15:10

<p><strong>Met dit kookboek kan je je alvast voorbereiden op de gerechten van de toekomst.</strong></p>&#13;

Afgelopen dinsdag, precies 1 jaar nadat de eerste kweekvlees hamburger werd gebakken, presenteerden Koert van Mensvoort en Hendrik-Jan Grievink hun kweekvleeskookboek. Als je wil weten wat je in de toekomst aan je vork prikt, lees dan het In Vitro Meat Cookbook.

Als in het jaar 2050 de wereldbevolking is gegroeid naar 9 miljard mensen, wordt het onhoudbaar vlees te consumeren zoals we dat nu doen. Opwarming van de aarde, energieverbruik, dierenziekten, dieronvriendelijkheid en wereldwijde voedselschaarste zijn slechts enkele van de voedselvraagstukken die op ons af komen. Wetenschappers verwachten dat kweekvlees een duurzaam en diervriendelijk alternatief kan bieden. Nederland is leidend in de ontwikkeling van het kweekvlees.

"Het kweekvleeskookboek wil verder gaan dan het geijkte idee van kweekvlees als inferieure vleesvervanging of paardloze wagen, door nieuwe creatieve vooruitzichten te ontginnen en tastbaar te maken welke kweekvleesgerechten mogelijk in de toekomst op ons bord belanden," aldus Hendrik-Jan Grievink en Koert van Mensvoort van Next Nature.

Het bijna 200 pagina’s tellende boek met 100 machtige en soms macabere illustraties bevat recepten, essays, interviews en grafieken die dieper ingaan op de kweekvleestechnologie, verwachtingen, mogelijke valkuilen en morele implicaties. "Het is niet ons doel om kweekvlees te promoten of om de toekomst te voorspellen, maar veeleer om een waaier van potentiële voedselproducten en eetculturen te tonen die ons kan helpen te beslissen welke toekomst we eigenlijk willen."

Het boek is in het Nederlands of Engels te koop voor 24 euro.