Nieuws

Nederlanders bouwen grootste kunstwerk van plastic zwerfvuil

18 juli 2014 14:57

<p><strong>Nederland bouwt in Rio de 'Plastic Madonna', een groot beeld gemaakt van plastic-zwerfvuil en geprint met Europa's grootste 3d-printer.</strong></p>&#13;

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 bouwt Nederland daar de Plastic Madonna. Dat is een 20 meter brede sculptuur van een liggende moeder die haar kind borstvoeding geeft, gemaakt van plastic-zwerfvuil en geprint met de grootste 3D-printer van Europa.

In afval gemaakt is dat een vrij schokkend beeld. Plastic Madonna wil duidelijk maken dat plastic onze voedselketen binnendringt en dus onze kinderen plastic in hun eten krijgen als we blijven gedogen dat plastic op straat komt te liggen.

Bijdragen kan door bijna niks te doen en zo goed als niets te doneren. Plastic Madonna vraagt je iedere dag één stuk op straat gevonden afval in de afvalbak te gooien. Een financiële bijdrage kan niet hoger zijn dan één euro. Boodschap duidelijk: wij kunnen het verschil maken.

Op deze #selfie, genomen in de baai voor Rio de Janeiro, zie je hoeveel afval daar drijft. Olympisch Surfkampioen Dorian van Rijsselberghe heeft al gezegd dat hij zijn titel niet gaat verdedigen omdat hij daar varen te gevaarlijk vindt. In onderstaand filmpje zie je dat het ook gewoon in Amsterdam een probleem is.


"Elke keer als we plastic zien en het niet oppaken, geven we het de kans dat het in het eten van onze kinderen terecht komt", zegt Peter Smith, oprichter van de plastic Madonna en van Stichting Klean . “Onze wereld raakt zo vervuild met plastic dat de giftige stofjes die in plastic zitten inmiddels overal meetbaar aanwezig zijn in onze voedselketen. Met andere woorden wij gaan onze kinderen plastic te eten geven.”

Eerder maakte Smith de Wereld van Zwerfvuil, een globe van 5 meter in diameter die tijdens de zomermaanden 2012 in het IJ voor het EYE-museum dreef. Ook geeft hij voorlichting over de gevolgen van zwerfvuil : “Telkens weer bijzonder om te merken dat kinderen je aan het begin een loser vinden omdat je je met zwerfvuil bezig houdt en op het eind een held! Omdat ze door hebben dat je het voor hen doet.”

De 20 meter grote Madonna moet in juni 2015 klaar zijn.