Nieuws

Houd die drone! Politie wil ze uit de lucht halen

7 juli 2014 14:04

<p><strong>De Nederlandse politie wil op afstand de besturing van drones kunnen overnemen om ze uit de lucht te kunnen halen.</strong></p><p></p>

Voor de systemen die nodig zijn om de besturing van drones over te nemen heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie recent een aanbesteding uitgeschreven, meldt NRC Handelsblad. Ook wordt er gevraagd naar technische tools om drones te storen, te misleiden of de locatie van de bestuurder te achterhalen. Afgelopen jaar zijn al enkele tientallen bekeuringen uitgedeeld aan dronebezitters in Nederland.

Gevaar

Volgens het ministerie vormen drones een mogelijk gevaar voor de veiligheid van de luchtvaart, omdat ze lastig zijn waar te nemen. Een ander gevaar is dat drones worden ingezet door terroristen om explosieven tot ontploffing te brengen om lastig toegankelijke plaatsen.

Strenge regels

In Nederland mag je alleen onder strikte voorwaarden zowel hobbymatig als commercieel met drones vliegen. Burgers mogen boven de bebouwde kom geen drones in de lucht brengen, maar toezicht is natuurlijk lastig. Bovendien komen er steeds meer drones bij: modellen met cameraatjes aan boord kosten nog maar een paar honderd euro. Merkwaardig genoeg mag in de VS jan en alleman wél met drones vliegen, mits het niet voor commerciële doeleinden is.

Politiedrones

De Amsterdamse politie heeft een tijdje twee drones ingezet voor opsporen van misdrijven en toezicht houden op mensenmassa's, maar door storingen en de reparatiekosten is dat project eind 2012 stopgezet. De gebruikte drones konden destijds ook slecht tegen het Nederlandse weer...

Video: uitpakparty van Parrots nieuwe MiniDrones