Nieuws

Robot Rose aan de slag in thuiszorg: 'Hier is je pillendoos'

4 juli 2014 10:24

<p><strong>Zorgrobot Rose is een tele-operated robot, die nu écht mensen gaat helpen in de thuiszorg of in een instelling.</strong></p><p></p>

Wie op de laatste Bright Day was, heeft zorgrobot Amigo van de Technische Universiteit Eindhoven wel gezien. Parallel aan dit onderzoeksproject werkt de universiteit ook aan een zorgrobot die op afstand bestuurbaar is. Inmiddels is er een startup uitgerold: Rose BV. De robot Rose (Remotely Operated Service Robot) heeft heel wat features gemeen met robot Amigo, maar heeft als belangrijk verschil dat ze op afstand bediend wordt. Handig, voor als in de toekomst steeds minder geld en mensen beschikbaar zijn om voor bijvoorbeeld thuiswonende ouderen te zorgen.

De robot kan veel dingen die een thuiszorghulp bijvoorbeeld ook kan doen: een kant-en-klaar-maaltijd maken in de magnetron, wat te drinken brengen, de deur openmaken, de pillendoos zoeken en brengen, dat werk. Op een soort tablet-achtig scherm zie je de operator van de robot zitten, die je vragen kunt stellen en die het gaat proberen voor je op te lossen. Een beetje science fiction achtig is het wel, al tipt het nog lang niet aan het niveau van bijvoorbeeld de film Robot & Frank. Daar is het allemaal nog te complex voor. Maar wie weet, met elk onderzoek komen we een stapje dichterbij.

Robot Rose is nu klaar voor pilotprojecten bij echte zorginstellingen. Zo gaat ze aan de slag in een instelling van Thebe in Breda. Bij diezelfde organisatie en bij het Veldhovense Zuidzorg gaat ze in thuiszorgsituaties werken. Bij Siza in Arnhem wordt ze getest in ‘Paswoningen’ voor mensen met een beperking. Dat zijn woningen met slimme oplossingen die de zelfstandigheid bevorderen.