Nieuws

Forget.me haalt je van Google in twee kliks

26 juni 2014 16:31

<p><strong>Volgens de EU heb je het recht door Google vergeten te worden. Forget.me maakt zo'n aanvraag wel heel simpel.</strong></p>

Het is een van de meest controversiële uitspraken van het Europese Hof van Justitie: Google moet voortaan zoekresultaten verwijderen als mensen dat met reden verzoeken. ‘Het recht om vergeten te worden’ noemt de EU dat, en het geldt bijvoorbeeld als een zoekresultaat jouw onterecht in een kwaad daglicht stelt. Dat moet je natuurlijk wel goed onderbouwen, en dat kan in het huidige formulier van Google nog aardig juridisch uitvallen.

Wie in dat formulier geen trek heeft, maar wel een zoekresultaat van Google wil weren, kan Forget.me gebruiken. Daar maak je een account aan, waarop de site automatisch Google op je naam doorzoekt. Het resultaat is gelijk aan een zoekactie op Google, maar Forget.me voegt een vlaggetje toe. Een klik en je bent eigenlijk al zo goed als klaar. Je hoeft alleen nog maar een categorie uit te kiezen en Forget.me vult de rest aan en in.

De site is zo soepel dat het bijna lijkt alsof Google zelf een vergeet-mij-knop heeft ingebouwd. Of Google er blij mee is, is een tweede. Het bedrijf heeft sinds de uitspraak van het Europese Hof in mei al ruim 41.000 aanvragen tot verwijdering gekregen. Die loopt Google stuk voor stuk na, om volgens de spelregels van de EU te bepalen of de link wel of niet wordt verwijderd.

Vandaag verdwijnen de eerste zoekresultaten van Google, de site waar zo’n link naar verwijst blijft natuurlijk wel gewoon bestaan. En is bovendien vindbaar met Bing, Yahoo, Duckduckgo of een andere zoekmachine…

Waarom het EU-hof Google hoofdpijn bezorgt