Nieuws

Nederland scoort op de architectuurbiennale in Venetië

26 juni 2014 08:43

<p><strong>Rotterdammer Rem Koolhaas staat aan het hoofd van een de grootste architectuurevenementen ter wereld.</strong></p><p></p>

Rem Koolhaas is hoofdcurator van La Biënnale architettura di Venezia, één van de grootste architectuurevenementen ter wereld. Koolhaas gaf het toonaangevende evenement de naam Fundamentals met als overkoepelend thema 'Absorbing Modernity 1914-2014'. De Eerste Wereldoorlog wordt door Koolhaas gezien als het begin van de moderne globalisering.

Naast overkoepelende tentoonstellingen met de mooiste Moderne gebouwen met betonnen schaaldaken en stalen kozijnen, zet ook elk van de 65 deelnemende landen (net als bij het Eurovisie Songfestival met een eigen lied) zijn beste beentje voor. Wat is er te zien in het landenpaviljoen van Nederland, gebouwd door Gerrit Rietveld in 1954 en zelf een pracht van een Modernist?

Ode aan Bakema

Op de expositie van de Rotterdamse starchitect Koolhaas wordt stadgenoot Jaap Bakema (1914-1981) in de schijnwerper gezet. 'Open: A Bakema Celebration' vult het paviljoen met een variant op de Rotterdamse winkelstraat de Lijnbaan, in 1953 opgeleverd door Van den Broek en Bakema. Vanonder een afdak en naast een bankje en kiosk bekijk je een etalage met architectuur.

In de etalages leer je over Bakema’s betrokkenheid bij de maatschappij in zijn tv-show 'Van Stoel tot Stad'. Ook zijn er schatten uit de tijd van het CIAM (Congrès International d’Architecture Moderne) waarin het plannen van steden in plaats van organisch laten groeien werd bepleit. Daarin zijn de functies als wonen, werken en recreatie van elkaar gescheiden. Decennia later verklaarde hij (met Herman Hertzberger en Aldo van Eyck) het CIAM dood en richtte het informelere Team10 op, dat nog steeds de moderne architectuur in het hart hield.

Koolhaas' expositie heeft de afgelopen weken redelijk veel aandacht gekregen van internationale media.

Voor wie niet naar Venetië kan/wil, biedt het YouTube-kanaal van de biennale uitkomst. De architectuurbiennale is open tot en met 23 november.