Jammer: IKEA klaagt IKEAhackers aan vanwege merkrecht

Jammer: IKEA klaagt IKEAhackers aan vanwege merkrecht

19-06-2014 07:33 Laatste update: 28-04-2018 05:16

Rumoer rond IKEA. Het woonwarenhuis probeert met een rechtzaak het domein van fansite IKEAhackers.net te sluiten.

De meubels van IKEA zijn een prachtig bouwpakket voor creatievelingen. Zoals je met het modulaire Lego alles maken kunt, verzamelt IKEAhackers al sinds 2006 voorbeelden die laten zien dat je met de bouwpakketten veel meer moois kan maken dan dat de doos doet denken.

Nu heeft IKEA Systems BV de oprichtster van IKEAhackers.net Jules Yap, dringend verzocht het webdomein aan hun over te dragen, met gerechtelijke stappen als dreigement. De claim: inbreuk van intellectueel eigendom. Fans van IKEA ontploften. Waarom het concern haar grootste fans wilde afstoten werd niet begrepen.

Onbegrijpelijk

Ik begrijp het ook niet. Veel merken spenderen juist grote sommen geld om een eigen online community van de grond te krijgen. Zou het creatieve gebruik van de IKEA-onderdelen niet juist een fantastische reclame kunnen zijn? Wat ik kan bedenken is IKEA niet verantwoordelijk wil zijn voor gehackte meubels. Zijn ze ook niet, en is ook niet de claim.

De eigenaar van IKEAhackers.net is overeengekomen dat de site in de lucht mag blijven mits er geen commercieel gewin is, lees: er geen advertenties op komen. Vanaf 23 juni verdwijnen de inkomsten om de site in de lucht te houden, waardoor het voortbestaan onzeker zou worden.

Schikking in zicht?

Maar intussen is IKEA na alle media-aandacht voor de zaak nu weer een 'nieuwe dialoog' gestart met de fansite. Voorlopig mogen de advertenties wel blijven totdat er sprake is van een 'schikking'. Wellicht gaat de fansite alsnog over naar een andere domeinnaam.

Als steun plaats ik hierbij mijn IKEAhack die boven mijn hoofd hangt:


Neem ook een kijkje achter de schermen van IKEA in ons artikel in Bright Ideas #6.