Dit is Amazons Fire Phone met 3D-interface en objectherkenning

Dit is Amazons Fire Phone met 3D-interface en objectherkenning

18-06-2014 18:05 Laatste update: 28-04-2018 05:16

Amazons Fire Phone is nu officieel: met een 3D-interface die je hoofd volgt. En herkenning van objecten die je meteen kan kopen.

Amazon heeft zojuist zijn Fire Phone onthuld. Bijzonder aan het toestel is een interface met een nieuw soort 3d-effect, waarbij het beeld automatisch met je hoofdbewegingen meebeweegt. Zo ontstaat er volgens Amazon 'een dynamisch perspectief'. Dit werkt dankzij vier ingebouwde infrarood-camera's in de hoeken aan de voorkant van het toestel. De Fire Phone kijkt dus continu naar je hoofd.

Het 3D-effect is meer dan een coole gimmick op je unlockscherm, maar komt bijvoorbeeld van pas bij het kijken naar kaarten, voor 3D-modellen van gebouwen of extra informatielagen aan de raden. Ook kan je door menu's of productfoto's navigeren door de telefoon te bewegen, zonder ergens op te klikken. Dit zou beter moeten werken dan bij smartphones die hiervoor alleen bewegingssensoren gebruiken.

amazon fire phone cameras watch your head kijk hoofd

4,7 inch scherm, niet echt high-end

Ok, de specs dan. De Fire Phone heeft een 4,7 inch scherm met 'maar' een 720p-resolutie, een quad-core 2,2 Ghz chip, en 2 GB RAM. Redelijk maar niet echt high-end dus. Het scherm is wel erg helder (590 nits) en zowel voor- als achterkant zijn voorzien van Gorilla Glass 3, net als bijvoorbeeld de Sony Xpera Z2 of de Huawei P7. De schermrand is van rubberachtig plastic.

De camera aan de achterkant biedt 13 megapixel met optische beeldstabilisatie. De Fire Phone heeft dual-stereo speakers en wordt geleverd met een oordopjes waarvan het snoertje minder snel in de war moet raken. Want wetenschappers hebben bewezen dat dat hij gewone snoertjes werkelijk altijd gebeurt.

Iets zien en meteen kopen, via speciaal knopje

Maar belangrijker dan de specs is voor Amazon natuurlijk de software die toegang biedt tot zijn catalogus met 33 miljoen apps, liedjes, spelletjes en films. Zo is er Firefly, een systeem voor herkenning voor voorwerpen via de camera en de microfoon. Firefly heeft een eigen knopje aan de zijkant van de telefoon. Het systeem kan meer dan 100 miljoen items herkennen, zoals boeken, dvd's, cd's, webadressen, qr-codes, bekende schilderijen, getallen en meer.

Na het scannen van een voorwerp kan Amazon producten uit zijn eigen catalogus tonen, die direct zijn te bestellen. De Fire Phone kan ook automatisch liedjes en tv-series via de microfoon herkennen, die ook meteen zijn te downloaden. Ook kunnen ontwikkelaars hun eigen apps geschikt maken voor gebruik in combinatie met Firefly, zoals apps die je voedingswaarden van etenswaren tonen of apps met beoordelingen van wijnen.

Onbeperkte foto-opslag

De Fire Phone werkt met Amazons zwaar aangepaste Android-versie. Het bedrijf vervangt de Google Store uiteraard voor zijn eigen winkel met apps, ebooks, muziek, films en series. Amazon heeft ook eigen apps voor allerlei standaardfuncties gemaakt, zoals chat, e-mail, muziek, agenda en meer.

Gebruikers krijgen onbeperkte foto-opslag in de Amazon-cloud. En het eerste jaar krijgen Fire Phone-gebruikers ook nog gratis toegang tot Amazon Prime, een streamingdienst voor video en muziek en premium bezorgdienst, die normaal 99 dollar per jaar kost.

Voorlopig alleen VS, alleen AT&T

Een vreemde move van Amazon is echter dat de Fire Phone de komende tijd exclusief verkrijgbaar zal zijn via de Amerikaanse provider AT&T. Daar kost de 32 GB-versie van het toestel bij een 2-jarig contract 200 dollar, de 64 GB-editie kost 300 dollar. De Fire Phone is vanaf 25 juli verkrijgbaar.

Of en wanneer Amazons eerste smartphone naar Europa komt, laat staan naar Nederland, is nog niet bekend. Dat kan zomaar 2015 worden.