Nederlandse Layar-app voor augmented reality is overgenomen

Nederlandse Layar-app voor augmented reality is overgenomen

18-06-2014 14:33 Laatste update: 28-04-2018 05:16

De Nederlandse augmented-reality-app Layar is overgenomen door zijn Amerikaanse concurrent Blippar.

De overname is bevestigd door het Amsterdamse Layar. Zowel Layar als Blippar maken apps waarmee interactieve lagen over het camerabeeld van smartphones zijn te leggen. Zo zijn onder meer advertenties op papier interactief te maken, of komen billboards op je telefoon 'tot leven'.

Beide bedrijven zouden samen meer dan 50 miljoen gebruikers hebben, maar daarmee wordt waarschijnlijk het aantal mensen dat ooit de apps heeft gedownload bedoeld, en niet het aantal actieve gebruikers. Layar ging in 2009 van start.

Uit een uitgelekte memo van Blippar-ceo Ambarish Mitra blijkt dat zijn bedrijf 100 procent van de aandelen van Layar in handen krijgt. Wat Blippar voor de overname betaalt is niet bekend. In het briefje van Mitra staat dat de twee bedrijven enkele maanden geleden in gesprek kwamen. Ze bespraken hoe ze samen konden werken om hun visie over augmented reality 'naar honderden miljoenen te brengen'.

Glass

Onlangs presenteerde Layar zijn eerste speciale app voor Google Glass. Door de komst van dit soort brillen zou augmented reality een stuk interessanter kunnen worden, maar er zijn nogal wat haken en ogen aan. Daarover vertelde Ronald van der Lingen van Layar vorige maand tijdens Bright Day #3. Zijn presentatie is hieronder te bekijken: