Nieuws

Nederland staat binnenkort zelfrijdende auto's toe

16 juni 2014 09:24

<p><strong>Minister Schultz van Haegen dient begin volgend jaar een wetsvoorstel in die zelfrijdende auto's moet toestaan.</strong></p><p></p>

Als het aan de minister ligt moet Nederland koploper worden op het gebied van zelfrijdende auto's. Schultz van Haegen dient daarom begin volgend jaar een wetsvoorstel in die grootschalige experimenten met zelfrijdende auto's op de Nederlandse wegen mogelijk moet maken. Na de zomer zal zij al bekend maken onder welke voorwaarden en waar in Nederland geëxperimenteerd mag worden met autonome auto’s.

Zuiniger en veiliger

Van Haegen is groot voorstander van autorobots omdat deze zuiniger en veiliger zijn als de huidige auto’s. Bovendien biedt de zelfrijdende auto mogelijk een oplossing voor files. Een groot deel van de files zijn de zogeheten spookfiles die ontstaan als een bestuurder op een drukke snelweg op de rem trapt. Achterliggende weggebruikers zullen vervolgens met enige vertraging één voor één ook remmen met een schokgolf van remmende auto's als gevolg.

Zelfrijdende auto's hebben geen last van de vertraagde, menselijke reactie en reageren in millisecondes. Bovendien zullen toekomstige zelfrijdende auto’s onderling met elkaar communiceren. Alle auto's achter een remmende auto ‘weten’ binnen enkele millisecondes dat er kilometers voor hen een auto aan het vertragen is en zouden hun snelheid meteen kunnen aanpassen.

Minder files?

In theorie zou dit in de toekomst een deel van de files kunnen voorkomen. Een vereiste is dan wel dat het hele wagenpark op de weg uit zelfrijdende auto’s bestaat. Zit er bijvoorbeeld om de tien auto’s een mens achter het stuur dan zouden we wellicht nog steeds spookfile-effecten kunnen zien. Wellicht dat we in de toekomst tijdens de overgang naar zelfrijdende auto's speciale rijstroken krijgen waar alleen zelfrijdende auto's mogen rijden.