Nieuws

Alle auto's 1 lader? Tesla deelt z'n Supercharger-patenten

10 juni 2014 11:36

<p><strong>Tesla stelt de patenten van zijn Supercharger-snellader open voor iedereen, zodat het hopelijk snel dé standaard wordt.</strong></p><p></p>

Tesla wil van zijn Supercharger dé standaard maken voor het snelladen van elektrische auto's. Dat is hard nodig, want niemand heeft er wat aan als elke elektrische auto zijn eigen aparte lader nodig heeft. Het is al onhandig genoeg dat er verschillende soorten brandstof door auto’s worden gebruikt, wil de elektrische auto een succes worden heeft het één standaard nodig.

Tesla is met zijn Superchargers goed op weg: in de VS kan je al van de oost- naar de westkust rijden op de gratis stroom van Tesla. Gisteren maakte Tesla-ceo Elon Musk bekend dat zijn bedrijf de patenten van de Supercharger openstelt voor andere fabrikanten. Daarbij zouden concurrenten zelfs een kijkje krijgen in een deel van de techniek die in de auto’s van Tesla zit. Op die manier hoopt Musk dat zijn snelladers de standaard worden, maar hij deelt zijn patenten niet zomaar.

Betalen voor onderhoud
Er is namelijk een reden dat Tesla-rijders niks betalen wanneer ze hun auto opladen. De prijs van de energie zit inbegrepen bij die van de auto. Van autofabrikanten die mee willen doen met de Supercharger wordt hetzelfde verwacht. Ook moeten ze meebetalen aan het onderhoud van Superchargers, en de aanleg van nieuwe. Volgens Musk is dat overigens niet heel duur: Tesla hoeft vaak geen huur te betalen voor de grond waar zijn Superchargers op staan, de energie wordt steeds vaker met zonnepanelen opgewekt.

Hoe het nieuws door andere automakers ontvangen zal worden is nog maar zeer de vraag. Want hoewel iedereen het eens is over de noodzaak van zo’n standaard, wil ook iedereen dat zijn techniek die standaard wordt. Tesla scoort in ieder geval punten met het openstellen van zijn techniek: het kreeg in maart nog kritiek van Daimler (Mercedes Benz, Smart) voor het gesloten Supercharger-platform.

Lees ook: In je Tesla van hier naar de Alpen

Bekijk: Cockpit: Tesla Model S

Uit Bright Ideas: Musk’s masterplan