Nieuws

Met deze slimme bel raak je nooit meer je fiets kwijt

7 juni 2014 10:09

<p><strong>Je fiets kwijt in de overvolle fietsenrekken? Met een druk op je smartphone laat je de bel rinkelen.</strong></p><p></p>

Ontwerper Ruben van der Vleuten kennen we al langer bij Bright. Hij ontwikkelde muziekkubus Skube, liet Twitteraars via tweets een smoothie mixen en volgde stiekem de reis van een postpakket. Afgelopen jaar begon Van der Vleuten samen met ontwerper Andrew Spitz de designstudio Frolic, en wilde hij met zijn 24H-project elke 24 uur een oplossing voor een probleem bedenken. Zijn eerste oplossing? Een slimme bluetooth-fietsbel. Want je fiets kwijtraken in de overvolle fietsenrekken om menig centraal station, is een probleem waar elke randstedeling mee te maken heeft.

Bluetooth-chipje
Van der Vleuten schroefde een doodgewone bel open en koppelde de mechaniek aan wat elektronica met een Bluetooth LE-chipje. Via een iPhone-app verbind je met de bluetooth-bel. Zet de fiets in het rek, loop weg en het moment dat de bluetooth-verbinding wordt verbroken, slaat de app de gps-locatie van de fiets op. De app toont vervolgens hoe ver je van de fiets bent verwijderd. Met een druk op het fietsbel-icoon wordt de elektronica geactiveerd en hoor je de bel rinkelen. Enorm handig als gps toch niet voldoende blijkt.

Van der Vleuten heeft met Frolic een werkend prototype gemaakt. Hoewel er aanvankelijk geen plannen waren om de bel ook commercieel te produceren, is Van der Vleuten door de grote vraag naar de bel nu aan het nadenken over een daadwerkelijke productie. Logisch: onderstaande video laat zien hoe tof en vooral hoe gemakkelijk de bluetooth-bel is.

24h FROLIC - Bluetooth Bike Bell + App from FROLIC on Vimeo.