Nieuws

App-verslaafd? De Senang-app gaat je helpen

20 mei 2014 11:00

<p><strong>Een team van het designplatform De Reactor ontwikkelde afgelopen weekend een concept-app voor 'digi-verslaafden'.</strong></p><p></p>

Hieronder volgt een gastblog van Fanny Evers van De Reactor, een platform dat de krachten van ondernemende professionals bundelt. Teams met mensen uit verschillende disciplines werken samen, van eerste brainstorm tot implementatie. Tijdens het Haagse festival Designkwartier werd afgelopen weekend bij De Reactor door een 6-koppig team in een 'pressure cooker' een concept ontwikkeld dat inspringt op onze verslaving aan al het digitale.

"Op 9 mei schreef Bram op Bright dat het allemaal wel meevalt met ons sociale gedrag en de smartphone. Mee eens, laten we de digitale wereld volledig omarmen. Maar: als je na al je nuttige social updates in de trein je telefoon wegstopt en hem drie minuten laten met een trillend verslavingshandje weer pakt… Of als je in gezelschap bent en naast je wordt gelachen om iets in de digitale wereld terwijl je net een pijnlijk persoonlijk verhaal vertelt. Tja, dán zou je toch een betere balans wensen tussen je offline en online leven. Toch?

Een team van zes zelfstandig ondernemers werkte dit weekend aan deze wens. In een 'pressure cooker' van drie dagen bedachten en prototypten ze, samen met toekomstige gebruikers, een nieuwe app, design object en campagne. Voortaan ben je gewoon 'senang'.

De Senang-app

Naast statussen als 'online' en 'bezet' is er straks ook 'senang'. De Senang-app schakelt in één keer al je digitale identiteiten en devices over op senang. Je geeft zelf aan wat senang voor jou is; het is dus geen vliegtuig of stille modus.

De ontwikkelaars willen er ook voor zorgen dat je contacten zien dat je senang bent en nog eens nadenken over of ze je echt nodig hebben en of ze zelf wel senang zijn. "Tonie is senang, app hem nog een keer als je hem echt nodig hebt".

Uit senang gaan

Terug naar de digitale wereld mag natuurlijk altijd. Maar de Senang-app herinnert je wel aan de tijd die jij senang bent. Is dat kort, dan wordt de drempel om uit senang te gaan door de interface iets verhoogd. Hoe langer je senang bent, hoe makkelijker het is om eruit te gaan. Het startscherm wisselt, waardoor een aangeleerde swipe niet mogelijk is.

Hoe langer senang, hoe makkelijker je de digitale wereld weer instapt.

Nog maar kort senang? Dan heb je drie vingers tegelijkertijd nodig om de status uit te schakelen, moet je een langere weg afleggen of een scherm vol 'stof' schoonvegen.

Senang in de kroeg

In het café, de trein of thuis: senang kan je overal zijn. En omdat je telefoon ook in je tas of jas voor afleiding kan zorgen, ontwikkelt De Reactor een designobject dat jou en je omgeving herinnert aan jullie 'senang status'. Als iedereen aan de tafel senang is, geeft het object dit aan. Ruimte voor een echt gesprek!

Reminder: ben je senang?

Dat je voor een avondje stappen een Bob aanwijst is inmiddels ingesleten gewoonte. De Reactor wil van Senang eenzelfde norm maken. En om daar te komen, wordt je op plekken waar je snel aan je digiverslaving zou toegeven uitgenodigd om eens om je heen te kijken en senang te zijn.

Prototype van een Senang-armband

Iedereen senang

Senang is geen verplichting, maar vermindert het aantal momenten dat je ad hoc wordt afgeleid van de fysieke wereld. Door vaker senang te zijn, besteden we onze digitale en fysieke tijd kwalitatiever en zijn we beter in balans. Volgende stap voor De Reactor: uitwerken, testen, ontwikkelen en de wereld senang krijgen."

foto's: Fanny en Eef Evers