De eerste 3d-geprinte metalen bank, door Joris Laarman

De eerste 3d-geprinte metalen bank, door Joris Laarman

16-05-2014 10:00 Laatste update: 28-04-2018 05:47

Nu te zien in een New Yorkse galerie: de eerste 3D-geprinte metalen 'bank' van Nederlander Joris Laarman.

In februari schreven we over de robotarm die de Nederlandse designer Joris Laarman gebruikt om in de lucht zelfdragende metalen structuren te 3d-printen. Die nieuwe 3d-printtechniek voor metaal heet MX3D en combineert de robotarm (zoals je die kent uit autofabrieken) met een lasmachine. Zo kan je metaal smelten en op elkaar te zetten tegelijk.

Galerie in New York

Laarman heeft met de nieuwe printtechniek een kunstzinnige ijzeren bank gemaakt, die nu in een galerie in New York wordt tentoongesteld. De Dragon Bench heeft een golvende structuur gemaakt van geweven metalen reepjes. Het ziet er bijna uit als een tekening van Escher. Het is natuurlijk een kunstobject en geen bank om op te zitten. Het is echter nog maar het begin van wat er allemaal mogelijk is met deze metaalprinttechniek.

Relatief goedkoop

De MX3D-techniek is relatief goedkoop. Daardoor zijn er ook dit soort grote objecten mee te maken. Het is volgens Laarman te gebruiken voor het printen van onder meer roestvrij staal, aluminium, brons en koper. Door steeds een klein beetje metaal toe te voegen, is het mogelijk om 'in de lucht te printen'.

Laarman toont in de New Yorkse galerie ook zijn open-source Maker-tafel en -stoel, waarvan de 3D-bestanden binnenkort online komen te staan. Als je een 3d-printer hebt, kan je ze dan zelf maken, voor ongeveer 50 dollar aan kosten. De meubels zijn gemaakt van een soort polymeer en bestaan uit verschillende stukjes die als een puzzel aan elkaar zijn te klikken.

Voor wie de komende tijd in New York is: de tentoonstelling 'Joris Laarman Lab: Bits and Crafts' is nog tot 14 juni te zien in de Friedman Benda-gallery.