Nieuws

3D-print om in weg te zakken

23 april 2014 11:00

<p><strong>In deze 3D-geprinte stoel kan je met een schoon geweten lekker wegzakken.</strong></p>&#13;

Ah, een 3D-geprinte stoel, denk je als je het werk van Lilian van Daal ziet staan. Prachtig, hoe de dunne lijntjes als fijne vertakkingen een grafisch patroon met diepte vormen. Het blijkt meer dan mooi. Er steekt een materiaalonderzoek met oplossing voor een groenere en zachtere stoel achter te zitten.

Met 3D printing weet Van Daal een verende stoel te maken. Door de vertakkingen bij het zitvlak fijner te maken dan aan de randen of rugleuning, zakken je billen weg in een materiaal dat uit zichzelf hard is. Van Daal deed een materiaalonderzoek naar wat en hoe veren werkt, met de Biomimicry: 3d printed soft seat als resultaat. Haar resultaat kan ook in een matras of wat je dan ook maar indrukbaar wil hebben toegepast worden.

Meer dan laten zien dat 3D-printen tot iets zachts kan leiden, gaat het haar om het veranderen van het productieproces. De productie van een bank of stoel met kussen is behoorlijk verspillend. Er komen diverse materialen met allemaal hun eigen snijverlies aan te pas, en dat het uit meerdere grondstoffen bestaat maakt het lastig recyclen. Deze stoel kan voor elk individu de juiste steun bieden, kost geen transport en kan uiteindelijk tot poeder worden gemaakt dat weer in de printer gebruikt kan worden.

Biomimicry in de titel verwijst naar het nabootsen van natuur. 3D printen maakt het mogelijk in de natuur aangetroffen structuren na te maken.