Nieuws

3D-zelfportret met 1 boodschap: kappen met die foto's!

22 april 2014 16:57

<p><strong>Wat er ook gebeurt, eerst je smartphone pakken om het vast te leggen.</strong></p>&#13;

Ik betrap mezelf erop. Je ziet iets bijzonders, en nog voordat je het in je geheugen hebt opgeslagen ben je al je smartphone aan het pakken voor een foto. Deze menselijke neiging heet Lens Based Perception, leer ik van fotograaf Joel Nieminen. Hij houdt ons de spiegel voor.

In de expositieruimte van de Haagse KABK in Milaan lopen tientallen mensen rond. Met een camera in hun hand, en vaak voor hun gezicht. Eén persoon heeft precies die houding, maar staat stil. Dat is Joel Nieminen, of eigenlijk zijnlevensgrote 3D-gescande zelfportret van karton. In een tijd waarin alles wat we doen, zien of meemaken direct met smartphones wordt vastgelegd en gedeeld, onderzoekt Nieminen (die van vlees) de grenzen van ons waarnemen. De kartonnen VISITOR wijst ons op onze lens based perception. Tegelijkertijd legt Nieminen reacties vast in een dagelijks document.

Vanavond ga ik naar een concert. Er staan vast tientallen mensen voor me met lichtgevende schermpjes het uitzicht te blokkeren. Sommigen staan het hele optreden als een giraf met een arm in de lucht. Waarom? Voor wie? Ga je het ooit nog bekijken? Zou het helpen als ik vanavond de kartonnen Nieminen mee neem?