Deze toren beschermt de Amazone met drones tegen bosbranden

Deze toren beschermt de Amazone met drones tegen bosbranden

27-03-2014 08:44 Laatste update: 28-04-2018 06:49

Het lijkt een ruimteschip, maar deze toren beschermt het Amazoneregenwoud met drones tegen bosbranden.

De Rainforest Guardian ziet er een beetje uit als een gigantische, futuristische golftee. Toch zou de opvallende toren weleens de redding van het Amazoneregenwoud kunnen zijn. Tijdens het regenseizoen vangt het grote oppervlak bovenaan de toren alle neerslag op. En wat er op de grond valt, wordt met een serie pijpen naar boven gezogen. Daar wordt het opgeslagen en bewaard tot na het regenseizoen.

Dan is het vaak lang droog, waardoor planten en bomen uitdrogen en er bovendien steeds vaker bosbranden uitbreken. NASA schat dat bosbranden in de afgelopen tien jaar alleen al zo'n 85.000 vierkante kilometer bos hebben weggevaagd. Voorkomen is beter dan genezen, dus geeft de wolkenkrabber het water in de droge seizoenen via de buizen terug.

Mocht de boel toch in lichterlaaie staan, grijpt de toren op de tofst mogelijke manier in. Hij stuurt er dan namelijk brandweer-drones op uit om het vuur te blussen. Dat zou je nog kunnen bekijken ook, in het ontwerp van de toren is naast een onderzoeksruimte en weerstation ook plaats voor een bezoekerscentrum.

Vooralsnog is de Rainforest Guardian een concept van Chinese ontwerpers Jie Huang, Jin Wei, Giaowan Tang, Yiwei Yu en Zhe Hao. En zoals met meer concepten is het uiteindelijke ontwerp misschien wat minder futuristisch dan de oorspronkelijke plannen. Architectuurmagazine eVolo geeft de Rainforest Guardian in ieder geval een eervolle vermelding in zijn jaarlijkse wolkenkrabber-wedstrijd.