Nieuws

Big Brother gevolgd: piraten plakken gps-zenders op scanauto's

14 maart 2014 13:51

<p><strong>Mooie stunt van de Piratenpartij: stiekem gps-trackers geplakt op de scanauto's die locaties van auto's in 020 opslaan.</strong></p><p></p>

Het bedrijf Cition scant elke dag voor de gemeente Amsterdam 1500 nummerborden per uur. De data wordt ook gedeeld met de Belastingdienst, die dus weet waar je allemaal geweest bent. De Piratenpartij protesteert tegen deze (en nog 9 andere) privacyschendingen door de overheid, maar laat het niet bij woorden alleen.

Trackt de trackers

Piratenpartij-kandidate Ancilla van de Leest (nummer 3 op de kieslijst) ging samen met Geenstijl over tot een ludieke actie: de activisten hebben stiekem onder scanauto's gps-trackers geplakt. Drie van de Cition-auto's zijn nu live op de kaart te volgen via deze pagina. Uren nadat Geenstijl erover berichtte waren de trackers nog live.

'De beroerdste niet'

Cition schrijft namelijk in een reactie: "We zijn de beroerdste niet. We laten de trackers er de hele dag op zitten. Vanavond gaan ze er wel weer vanaf, handhaven is immers het meest effectief als het een beetje onvoorspelbaar blijft."

Volgens het bedrijf konden Amsterdammers 'altijd al prima zien' waar de auto's reden omdat er groot 'scanauto' op stond. (Wat ze scannen en de naam Cition zullen de meeste passanten niets zeggen, maar goed.)


Privacypartij?

De Piratenpartij verspreidt ook stickers die automobilisten op parkeerautomaten kunnen plakken.

De jonge politieke partij heeft het op landelijk niveau druk, omdat ze in actie komt rond het onderwerp privacy en daar is nogal veel over te doen de laatste tijd. Zo verzetten de piraten zich de afgelopen dagen ook tegen de datahonger van ING en tegen de afbreuk van netneutraliteit door Ziggo.