Nieuws

Eerste cyborg-drummer speelt met twee drumstokken in één hand

10 maart 2014 16:07

<p><strong>Jason Barnes verloor zijn onderarm bij een ongeluk. Met zijn nieuwe robotarm is hij nu de eerste cyborgdrummer.</strong></p><p></p>

Voor de meeste mensen is het woord cyborg - het fysiek samensmelten van mens en machine - eng en voorbehouden aan science-fiction. Maar sommige mensen zou je al cyborgs kunnen noemen. Bijna 1 op de 10 Nederlanders kunnen niet meer zonder hun smartphone en checken het apparaat iedere vijf minuten en zijn onafscheidelijk aan de 'machine' verbonden. In de letterlijke zin van 'fysiek samensmelten' ben je dan geen cyborg, maar we zijn wel heel dichtbij. Denk aan al die draagbare apparaten - Google Glass, fitnesstrackers en smartwatches - we zijn hard op weg technologie op en in ons lichaam te integreren.

Bionische mens

In de medische wereld bestaan de cyborgs al veel langer. Patiënten met een Pacemaker of een Cochlear-implantaat, waarmee ze weer kunnen horen zijn enkele voorbeelden. Er lopen ondertussen meer dan 30.000 Parkisons-patienten rond een ‘brein pacemaker’ die stroomstootjes geeft aan een electrode in hun hersenen om de symptomen van de ziekte te verminderen. Patienten die ledematen missen worden nu ook experimenteel geholpen door bionische protheses die het gemis van een hand, een arm of een been een klein beetje dragerlijker maken.

Zo beklom Zac Vawter in 2012 met een bionisch been bestuurd door zijn gedachten de 103 trappen van een wolkenkrabber in Chicago. Op dit moment is de ontwikkeling van deze bionische ledematen nog in een pril stadium. Het geeft de patiënt iets meer vrijheid. Zac kon weer traplopen en een patient die een arm of een hand mist kan weer een kopje vastpakken of zelfs met een beetje moeite weer zijn veters strikken.

Maar op dit moment is een bionische prothese absoluut geen volwaardige vervanger van een verloren ledemaat. Dat gaat uiteindelijk wel komen. Op de lange termijn bestaat er zelfs een kans dat cyborg technologie de prestaties van mensen kan verbeteren.

Beter drummen dan gewone mensen

Een voorbeeld daarvan is Jason Barnes. Hij verloor twee jaar geleden als gevolg van elektrocutie zijn rechteronderarm. Zijn droom om drummer te zijn leek (bijna letterlijk) in rook opgegaan. In de eerste instantie improviseerde Barnes een zelfbouwprothese waardoor hij nog wel kon drummen. Ruim een week geleden mocht Barnes echter een robotarm die speciaal voor zijn drumpassie was ontwikkeld, uitproberen. Barnes noemde de prothese 'Pretty Awesome'.

Geen wonder, want dankzij deze robot prothese heeft hij zelfs een kleine voorsprong op drummers die wel beschikken over al hun ledematen. Hij kan namelijk met zijn robothand met twee drumstokken tegelijkertijd spelen. Een stok stuurt hij aan door spieren in zijn rechterbovenarm te spannen en te ontspannen. De spier-stroompje worden gemeten en sturen de robotarm aan. De tweede stok volgt het ritme van zijn eerste stok maar kan ook middels electronica een ander ritme spelen. Dat is met name handig voor complexe jazz stukken. Bovendien kan Barnes met de prothese sneller drummen dan welke andere drummer dan ook. Barnes zal later deze maand voor het eerst met zijn robotarm als drummer optreden.

Natuurlijk zou Barnes deze prothese onmiddellijk inruilen voor zijn echte arm. Hij mag dan wel 'beter' kunnen drummen maar een kopje vastpakken dat lukt niet. Het is echter wel een teken aan de wand.

Sporters

Cyborgtechnologie zal in de toekomst op sommige vlakken de prestaties van de mens verbeteren. Dat wordt dan nog interessant. We worstelen nu bijvoorbeeld met doping in de sport. In de toekomst zal de sporter niet alleen een dopingcontrole maar ook een technische keuring ondergaan om te kijken of er vals gespeeld wordt.