Nieuws

Airbnb blij met Amsterdam na 'primeur' met verhuurregels

13 februari 2014 22:33

<p><strong>Verhuursite Airbnb prijst de gemeente Amsterdam die als eerste 'particuliere vakantieverhuur' toestaat.</strong></p> <p></p>

De Amsterdamse gemeenteraad heeft donderdagavond zijn akkoord gegeven aan een nieuwe regeling die het zogeheten 'particuliere vakantieverhuur' door inwoners toestaat. Daaronder valt ook incidentele verhuur van woningen via sites als Airbnb. De Amerikaanse woningverhuursite meldt aan Bright daar blij mee te zijn. "Want bij onduidelijkheid is niemand gebaat", aldus een pr-medewerker van Airbnb.

"Deze regelgeving maakt Amsterdam wereldwijd een voorloper op dit gebied", stelt Airbnb zelfs. "De nieuwe regeling is een uitstekend voorbeeld van hoe beleidsmakers innovatieve regels kunnen vaststellen die de deeleconomie omarmen."

Geen bedrijfsmatige verhuur

De nieuwe categorie 'particuliere vakantieverhuur' staat het lokale bewoners toe hun woning incidenteel te verhuren. Ze moeten alle aanverwante belastingen te betalen, waaronder inkomsten- en toeristenbelasting. En bij geluidsoverlast of andere overlastklachten kan er worden ingegrepen. Dat gebeurt ook als de woning 'professioneel' wordt verhuurd, want dat mag expliciet niet.

In het rijtje regels staat ook dat verhuurders toestemming nodig hebben van de woningbouwcorporatie of de vereniging van eigenaren. Vakantieverhuur mag alleen bij huurwoningen met een 'kale huurprijs' van meer dan 699,48 euro per maand. De woning moet ook voldoen aan brandveiligheidseisen en mag maar aan maximaal 4 personen tegelijk worden verhuurd.

Boete, navordering of woningverlies

Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert 'een boete, een navordering van toeristenbelasting of zelfs het verlies van de woning', stelt de gemeente. Airbnb schrijft: "We zijn erg vereerd dat de Gemeente Amsterdam de tijd heeft genomen om onze community en de deeleconomie te leren kennen. Zij zagen hoe particuliere vakantieverhuur lokale inwoners helpt om de vaste lasten te dragen en hoe het bezoekers in staat stelt om de stad op een duurzame manier te ontdekken."

Afgelopen zomer werd al duidelijk dat Amsterdam de Airbnb-verhuur onder voorwaarden zou toestaan, maar de details moesten nog officieel worden vastgelegd.

Lees ook:

Airbnb bouwt vogelhuisjes

Huis gekocht dankzij Airbnb