Nieuws

Dit is hoe computers naar films kijken

24 januari 2014 14:01

<p><strong>Computers illustreren bekende filmscènes. 2001: A Space Odyssey is vrij overzichtelijk, Inception is totale waanzin.</strong></p><p></p>

Kunstenaar Ben Grosser wilde weten of er overeenkomsten waren tussen hoe wij naar films kijken en hoe een computer dat doet. Hij schreef software waarmee de computer tijdens het kijken kon illustreren wat hij zag. In de software stopte hij algoritmes die over de vrijheden beschikt om zelf te bepalen wat belangrijk en onderscheidend is in elk afzonderlijk frame van een scène, zoals gezichten of gebouwen.

Grosser stelt de kijker de vraag om hun eigen visuele herinnering te koppelen aan die van de computer. Hij heeft daarom beroemde filmscènes gebruikt uit 2001: A Space Odyssey, American Beauty, Inception, Taxi Driver, The Matrix en Annie Hall. De resultaten van project Computers Watching Movies zijn kunstwerkjes op zich. Terwijl het geluid van de scène speelt, zien we de computer in beeld schetsen.

In de sleutelscène van Taxi Driver ("You talkin' to me?") praat hoofdpersoon Trevis tegen zichzelf in een spiegel. Hoogst indrukwekkend wanneer je de film ziet, maar de computer doet het af met wat simpele lijnen. Vergelijk dat eens met de scène uit Inception, waar de computer een wirwar van lijnen over het scherm krast.

Grosser analyseert hiermee het verschil tussen de visie van computer en mens: "Als een computer explosies ziet, ziet hij die als een serie kleine, maar snelle veranderingen op het scherm. Het focust op alles dat door het beeld vliegt. Maar wanneer ik hetzelfde stukje film kijk, focus ik me vooral op zaken die niet bewegen. Ik kijk naar de acteurs en hoe ze reageren."

Hieronder zie je de scènes van Inception en The Matrix. Op de Vimeo-pagina van Ben Grosser staan zijn andere video's.