Nieuws

Café waar je niet voor de koffie maar voor de tijd betaalt

21 januari 2014 10:08

<p><strong>Werken in cafés is fijn, maar hoelang mag je zitten na 1 koffie? In Ziferblat-cafés betaal je juist voor de tijd. </strong></p> <p></p>

Het is een omgangsvorm die zo relatief nieuw is dat we er nog geen etiquette voor hebben: hoe lang mag je in een café, coffeeshop of theehuis na één drankje gebruik maken van de gratis wifi en met je laptop de tafel bezet houden? In plaats van daar een antwoord op te geven gooit Rus Ivan Mitin het over een hele andere boeg.

In zijn Ziferblat-cafés krijg je gratis koffie, thee en koekjes en is het ook geen probleem als je met de aanwezige blender zelf smoothies maakt. Uiteraard is er wifi, zodat de Ziferblat-cafés vol zitten met werkende mensen. Wat opvalt zijn echter niet de mensen, de koffie of de laptops, maar de klokken die iedereen op tafel heeft staan.


De inrichting is misschien wat huiselijker dan een gemiddeld café

Bij binnenkomst pak je in één van de inmiddels tien vestigingen een klok, wekker of horloge en noteer je de tijd dat je binnenkwam. Die klok lever je in als je weggaat, en dan betaal je drie cent per minuut dat je er zat, met een maximum van zo'n 10 euro per dag. Ondanks dat het Russische concept ook al in Londen aanslaat, ziet Mitin zijn cafés niet als businessplan maar als sociaal project.

De cafés zijn volgens de Rus een fysieke uitvoering van een sociaal netwerk. De omgeving is laagdrempelig en ontstond toen Mitin zijn atelier openstelde voor iedereen. Mensen mochten betalen als ze dat wilden, en dat bleek meer dan genoeg voor de huur te zijn. Mitin verhuisde naar een groter pand en ging zijn bezoekers als grap per minuut laten betalen (Ziferblat is Russisch voor cijferplaat). Dat viel in de smaak, in Rusland is de tent sinds de opening in 2011 al ruim tweehonderd keer gekopieerd. De nieuwste vestiging zit in Londen, wij zijn wel klaar voor een invasie van dergelijke cafés in Europa.