Nieuws

Eerste jailbreak voor iOS 7 beschikbaar

23 december 2013 10:20

<p><strong>De hackers van evasi0n hebben de eerste untethered jailbreak voor iOS 7 uitgebracht.</strong></p>&#13;

Het heeft even geduurd, maar de evasi0n-jailbreak is voor velen het beste kerstcadeau dat ze konden wensen. De iOS 7 untethered jailbreak is beschikbaar voor bijna alle Apple-apparaten, waaronder de iPhone 4 tot 5S, iPad 2 tot iPad Air en retina-versie van de Mini en de 5de generatie van de iPod touch.

Een untethered jailbreak is een jailbreak die ook na een reboot intact blijft. Met de evasi0n-jailbreak kunnen iOS 7-gebruikers onder andere de onofficiële app-winkel Cydia installeren. Hier zijn apps te vinden die je iOS-apparaat zodanig aanpassen waardoor bijvoorbeeld de interface of besturing verandert. Denk aan een vergrendelscherm met extra opties of een toetsenbord als Swype.

Het is handig om voor het installeren van de jailbreak een backup te maken van je systeem, apps en data. De backup kun je vervolgens herstellen als er iets fout gaat. Ook is het belangrijk dat je de vergrendelcode van je toestel uitschakelt voordat je de jailbreak uitvoert.

De evasi0n-jailbreak is hier te downloaden, beschikbaar voor Windows XP en Mac OS X 10.6 of hoger en werkt logischerwijs alleen met iOS 7-apparaten. Het programma zal je vervolgens stapsgewijs helpen om de jailbreak te installeren. De installatie duurt in totaal zo'n vijf minuten.

De evasi0n-jailbreak kan nog wel enkele kinderziektes bevatten. Zo meldt Jay Freeman, de ontwikkelaar van Cydia, dat de alternatieve app-winkel nog niet voor de iOS 7-jailbreak is geoptimaliseerd. Freeman heeft zelfs geen test-builds van de hackers van evasi0n gehad. Het kan daarom geen kwaad om nog even te wachten tot de jailbreak door meerdere diensten wordt ondersteund.

Mocht je problemen ondervinden met de installatie of het opstarten van de iOS 7-jailbreak: verbind het iOS-apparaat met een computer en start 'm in herstelmodus op. Dit doe je door het toestel uit te schakelen en opnieuw op te starten door de powerknop na tien seconden los te laten terwijl je de homeknop ingedrukt houdt. Vervolgens kun je de backup herstellen.

UPDATE: Een Chinees bedrijf zou de hackers van evasi0n 1 miljoen dollar hebben betaald op hun alternatieve app-winkel standaard op toestellen te installeren. Eén van hun leden, @pod2g, zegt binnenkort met meer informatie te komen. Het blijft vooralsnog een vreemde situatie.