Nieuws

Crowdpleaser: Kano is een zelfbouw-pc voor iedereen

25 november 2013 09:47

<p><strong>Wat als het maken van een computer en 'm daarna programmeren net zo simpel was als bouwen met Lego?</strong></p>

Het is al vaker gezegd: programmeren is ondertussen net zo belangrijk geworden als rekenen en taal. Je hebt gewoon een voorsprong als je een beetje uit de voeten kan met html en css, Javascript of Python. Ook weten hoe een computer in elkaar zit is in dat opzicht handig. Lastig alleen dat het uit elkaar schroeven van gadgets er niet meer bij is: alles zit tegenwoordig dichtgelijmd.

Het charmante Kickstarter-project Kano wil kinderen op een aantrekkelijke manier aan het programmeren krijgen. Maar niet voordat ze zelf een computer in elkaar hebben gezet. Het hart wordt gevormd door een Raspberry Pi (model B), kinderen maar ook volwassenen breiden dat zelf verder uit. In het Kano-pakket zit naast een compleet aanpasbare transparante behuizing ook een doe-het-zelf speaker, wifi en een opvallend toetsenbord met ingebouwd trackpad.

Net als Lego: zelf iets bouwen en je snapt het meteen beter.

Het belangrijkste onderdeel is de SD-kaart, met het Kano OS erop. Met die aangepaste versie van Debian Linux moet het programmeren van die Raspberry Pi makkelijker en laagdrempeliger worden. Gebruikers worden op weg geholpen met zes levels, waarin je na het bouwen van de computer onder meer een eigen versie van Snake bouwt en Minecraft hackt. Slim, op die manier leren kinderen zonder dat ze dat echt in de gaten hebben.

Dat zeggen de makers niet alleen, dat testen ze sinds mei met tweehonderd Kano-pc's in de praktijk. Zijn de levels klaar, heb je succesvol een computer gebouwd en geroken aan hoe leuk programmeren kan zijn en word je doorgestuurd naar sites als Codecademy. De Kano-kit is zo ontworpen dat 'ie door de brievenbus past en wordt voor 99 dollar op Kickstarter voorverkocht. De pakketjes worden in juli volgend jaar verwacht, het streefbedrag van een ton is met nog bijna een maand te gaan al dik vier keer binnen.