Nieuws

Nederlands rechter snapt 't ook: linkje geen schending copyright

19 november 2013 15:47

<p><strong>Linken naar bestanden op andere sites schendt geen auteursrechten, oordeelt de rechter in de zaak Playboy vs Geenstijl.  </strong></p><p></p>

Het heeft lang geduurd, maar ook de Nederlandse rechtspraak lijkt langzaamaan in de 21e eeuw te zijn beland. Dinsdag sprak het gerechtshof in Amsterdam het vonnis uit in het hoger beroep in de zaak 'Playboy vs Geenstijl'. Conclusie: linken naar bestanden die door anderen op websites zijn gezet is geen inbreuk op het auteursrecht.

De lagere rechtbank had dat vorig jaar nog wel geoordeeld, omdat hij linken ten onrechte zag als 'opnieuw openbaar maken'. Dat vonnis gaat nu de prullenbak in, waarna Geenstijl schrijft: internet is gered. Volgens het gerechtshof kon Playboy niet bewijzen dat naaktfoto's van Britt Dekker die waren gelekt via de site FileFactory 'helemaal privé waren' en dat Geenstijl met zijn links dus iets openbaar maakte.

Maar volgens het Gerechtshof had Geenstijl de links toch niet mogen plaatsen. Niet vanwege auteursrechten dus, maar omdat linken naar gelekte naaktfoto's 'geen publiek belang' zou hebben gediend. De link was slechts bedoeld 'om de nieuwsgierigheid van het Geenstijl-publiek te bevredigen'.

Geenstijl wordt ook veroordeeld voor het plaatsen van een kleine uitsnede (100 bij 100 pixels) bij zijn blogericht over de gelekte naaktfoto's, omdat dat inbreuk maakte op de rechten van de Playboy-fotograaf. Dat oordeel gaat in tegen een eerdere uitspraak in Nederland, waarbij een huizenzoekmachine wel kleine versies van plaatjes van huizen van makelaarssites mocht overnemen. Die hadden bovendien grotere afmetingen.

Geenstijl moet alsnog een schadevergoeding aan Playboy betalen. Het bedrag wordt nog vastgesteld. Beide partijen kunnen de zaak nog voorleggen bij de Hoge Raad.