Nieuws

Glasblazen voor de moderne man

14 november 2013 13:38

<p><strong>Ruben der Kinderen bouwde een met menskracht aangedreven machine om petflessen op te blazen tot grote afmetingen.</strong></p>

Net als Slow Food zou je dit Slow Blow kunnen noemen. Ruben der Kinderen besteedt vele malen meer aandacht aan zijn lege Fanta-fles dan wij. Met zijn machine voegt hij een flinke waarde toe door er een handgeblazen vaas van te maken.

Thuis in de keuken maakt hij in de magnetron een pre-form (PET halffabrikaat) fles warm. Vervolgens gaat de fles in een houten stellage waarna hij met een handpomp wordt opgeblazen. "Zo kan glasblazen worden nagebootst in kunststof. Uitgaande van de PET-fles wordt het productieproces handmatig uitgevoerd om zo nieuwe, unieke producten te creƫren en inzicht te geven in het productieproces van normale PET-flessen."

Der Kinderen is inmiddels een vakman in het glasblazen met kunststof. Op de Dutch Design Week gaf hij live demo's van het blaasproces. "Enthousiastelingen kunnen het ook zelf proberen en een unieke vaas blazen."

De studio van Der Kinderen is te vinden in de Dutch Design hoofdstad Eindhoven en in booming Berlijn. Wie wil zien hoe het er in die stad aan toe gaat kan de docu Veelbelovend van Hans Bromet bekijken, waarin hij oud-Brightblogger Edial Dekker volgt.