Vader van het wereldwijde web niet blij met NSA

Vader van het wereldwijde web niet blij met NSA

07-11-2013 16:06 Laatste update: 11-03-2019 08:17

De verontwaardiging rond de afluisterpraktijken van de NSA groeit. Internetpionier Tim Berners Lee spreekt zich ook uit.

Tim Berners-Lee bedacht in 1989 het wereldwijde web en de computer op zijn bureau (een NeXTcube) werd 's werelds eerste webserver. De rest is geschiedenis: dankzij dat www werd het internet dé manier om makkelijk informatie uit te wisselen met de rest van de wereld. Het aantal servers groeide, de mogelijkheden om de informatie op die servers te onderscheppen ook, weten we sinds Edward Snowden de verregaande aftappraktijken van de NSA onthulde.

"Walgelijk en dom", noemt Berners-Lee de acties van NSA en Britse inlichtingendienst GCHQ in een interview met The Guardian. Met name het breken van een groot deel van de online encryptie waar honderden miljoenen mensen op vertrouwen vindt de maker van het wereldwijde web schandalig.

Berners-Lee roept op tot een 'volledig en eerlijk publiek debat' over de afluisterpraktijken. Daarnaast vindt hij dat het breken van encryptie haaks staat op iedere poging die landen doen cybercriminaliteit en -oorlogsvoering tegen te gaan.

Klokkenluiders als Snowden hebben volgens Berners-Lee in het publiek belang gehandeld, net als de kranten die hielpen en nog steeds helpen het nieuws te verspreiden. The Guardian publiceert het interview op de dag dat een comité van Britse parlementsleden de GCHQ, MI5 en MI6 verhoort. Anderhalf uur lang hebben de parlementsleden de tijd om dat 'ongeëvenaarde verhoor' de reputatie van de inlichtingendiensten op te vijzelen.

Zo ver is het in Nederland jammer genoeg nog niet. Oppositiepartijen D66, CDA, SP, Christenunie en Groenlinks pleitten eerder deze week voor een vooronderzoek naar wat de NSA, mogelijk in samenwerking met de AIVD in Nederland heeft uitgespookt.

Als dat zou lukken is dat een eerste stap richting een parlementaire enquête, één van de zwaarste middelen die de Tweede Kamer kan toepassen. De regering wil er echter nog niet aan: de PvdA wil wachten op nog meer bewijs. De VVD wil een onderzoek afwachten dat al tegen de AIVD loopt.

Niet alleen het gedulde van de oppositiepartijen raakt op, ook een coalitie van burgers en organisaties wil dat er actie wordt ondernomen. Eerder deze week spande dat comité een rechtszaak aan tegen minister Plasterk.