Nieuws

Dutch Design Week: Hunacturing

30 oktober 2013 13:32

<p><strong>Lore Langendries verbindt massaproductie met ambachtelijk design. Met behulp van lasercutting en een springbok.</strong></p><p></p>

In eerste instantie loop je op de Dutch Design Week, als je niet valt voor sieraden, het werk van Lore Langendries voorbij. Tussen de tweeduizend werken is het toch een aanrader hier even een moment te stoppen. Er steekt een wetenschappelijk proefschrift met toekomstwaarde achter deze stand.

Promovenda Lore Langendries onderzoekt of massaproductie meer kan zijn dan een gelijk ontwerp voor velen. Hoe leuk die vaas van Ikea ook is, je wilt hem niet ook bij de buren zien. Liever wil je een uniek item, maar daar niet méér voor betalen. Langendries weet hoe. Voor haar is de keuze tussen industriële productie en ambachtelijk design geen 'of' maar een 'en'.

Ze heeft haar oplossing Hunacturing genoemd, een samentrekking van HUman NAture manufaCTURING. Met haar juwelen laat ze zien wat dat betekent. Daarin combineert ze lasercutting met een dierenhuid. Uit de huid van vijf verschillende dieren (waaronder springbok) snijdt ze telkens twee aan elkaar verbonden cirkels. Door die cirkels juist op de rug of bil te kiezen, of door een enkele cirkel samen te klappen zodat de haren overeind staan, wordt iedere cirkel anders. Zo ontstaat door massaproductie een uniek stuk.

Langendries, waarvan we al eerder werk lieten zien, heeft nog twee jaar te gaan voor haar PhD in Hasselt, België. Ze staat op de DDW om te peilen hoe haar oplossingsrichting ontvangen wordt. Hoe denkt het Nederlandse publiek over juwelen van bont? Langendries legt alvast uit dat het hier geen bont maar dierenhuid betreft, het verschil ligt in de ontstaansreden. Ze werkt met huiden die ze zelf uitzoekt uit afval van de vleesconsumptie.