Phonebloks verovert internet, maar kan het ook?

Phonebloks verovert internet, maar kan het ook?

13-09-2013 13:23 Laatste update: 28-04-2018 09:55

Bij de duurzame telefoon van Dave Hakkens kan je alle onderdelen gemakkelijk vervangen. Maar is het technisch mogelijk?

De Nederlandse ontwerper Dave Hakkens ging met een gerust hart op vakantie naar Griekenland. Zijn nieuwe project stond in de steigers. Wanneer hij terug kwam, hoefde hij het alleen nog maar online te zetten en naar blogs te sturen.

Het liep anders. Op een of andere manier kwam de video van zijn nieuwste project Phonebloks (site niet altijd te bereiken) op Reddit en binnen no-time namen blogs het over. Bright schreef er dinsdag over, de Huffington Post, The Next Web, Mashable en andere grote blogs volgden. "Ik hoopte dat de video mijn record aantal views zou overtreffen van de zuigende bal. Dat waren er toen een half miljoen", zegt Hakkens vanuit zijn vakantieadres. Op YouTube hebben 6,6 miljoen mensen zijn nieuwste video gezien.

Het idee voor de telefoon waarbij je elk onderdeel makkelijk kan vervangen, kreeg hij toen de lenszoom van zijn Canon-camera niet meer open ging. "Ik ging er aan schroeven en pielen, dat doe ik altijd, en alles deed het nog perfect. Behalve dus die lenszoom. Maar er was geen enkele manier om die te vervangen." Het irriteerde hem. "Als er iets aan mijn fiets kapot is, dan repareer ik het. Maar bij technologie is schijnbaar de norm om het weg te gooien. De berg met e-waste stijgt en stijgt."

Met de complimenten voor zijn project kwamen ook de kritieken: bedrijven zouden nooit willen samenwerken en technisch zou het helemaal niet mogelijk zijn. Hakkens: "Het is een concept, een visie, en ik weet dat het nu nog niet mogelijk is. Dat kost zeker een paar jaar. Maar ik denk dat als je er met z’n allen aan werkt, dat we het echt kunnen maken."

Olly Wright van Design Bridge zei in een zojuist geplaatste blog dat Phonebloks juist tegen de ontwikkeling in gaat. Apparaten (zoals de nieuwe Macbook Air) worden meer gesloten en hardware wordt aan elkaar gesoldeerd, met als resultaat snellere, lichtere en dunnere apparaten. "Maar ik vind het niet zo erg als mijn telefoon eerst wat groter en dikker is", zegt Hakkens. "Elk jaar duwen fabrikanten nieuwe dingen door die wij moeten kopen. Maar soms kun je beter wachten. Dan sla je full HD over en ga je direct naar 4K. Iets rustiger en iets zorgvuldiger."

Maandag landt zijn vliegtuig weer in Eindhoven en dan gaat hij verder werken aan zijn project. "Eerst duizenden mails beantwoorden. Er zijn zoveel mensen die hebben aangeboden om te helpen. De ene wetenschapper zegt dat het wel kan, de andere niet. Het gaat spannend worden."