Nieuws

Externe grafische kaart maakt van MacBook Air een gamemonster

1 augustus 2013 09:05

<p><strong>Macs staan niet bekend om hun gaming-kwaliteiten, zeker de MacBook Air niet. Maar een videokaart en Thunderbolt-kabel doen wonderen.</strong></p><p></p>

De meeste mensen kopen een Mac niet om op te gamen. De computers van Apple hebben andere kwaliteiten. Zo erbarmelijk als een aantal jaar geleden is het gelukkig niet meer gesteld. Steam heeft een behoorlijk aanbod van games voor de Mac, EA ontwikkelt zoveel mogelijk voor zowel pc als Mac en Blizzard geeft zijn games al jaren gelijktijdig op beide platformen uit.

Toch mag je met minder dan een 15 inch MacBook Pro of een iMac geen hoge verwachtingen hebben. De Mac Mini, 13 inch MacBook Pro en beide MacBooks Air hebben allemaal geen toegewijde videokaart maar moeten het doen met een geïntegreerd exemplaar van Intel. Dergelijke Intel HD Graphics-kaarten hebben als voordeel dat ze alle normale taken zoals het aansturen van OS X op schermen met een hoge resolutie en het afspelen van full-hd materiaal goed en ook nog eens energiezuinig doen. Gamen is echter zelfs met de laagste instellingen een stotterfestijn.

Knutselaar Garry Gadea heeft nu waarschijnlijk de perfecte oplossing voor dit luxeprobleem gevonden. Hij heeft een videokaart die je normaal in een pc steekt, een NVIDIA GTX 570 eGPU, middels Thunderbolt aan zijn 11 inch MacBook Air gekoppeld. Door de enorme doorgiftesnelheid van Thunderbolt lijkt het alsof de kaart in de MacBook is ingebouwd. Het gevolg: de MacBook Air kan plots grafisch uitdagende games als Witcher 2 en Bioshock Infinite draaien, met de instellingen op maximaal en een een heel behoorlijke framerate.

Met andere woorden: games ogen prachtig en spelen soepel. En ben je klaar met spelen, plug je de grafische kaart los en heb je nog steeds je dunne en lichte MacBook Air met lange batterijduur. Gadea heeft een handleiding van zijn vondst online gezet. Duur is het niet: naast een goeie grafische kaart zijn wat adapters, stroomtoevoer en aanvullende software nodig. Oh, en je moet Windows 7 op je MacBook installeren. Simpel is anders, maar een beetje handige jongen heeft met de handleiding binnen de korste keren een MacBook Air voor games. Met wat kleine aanpassingen werkt de truc ook met alle andere MacBooks, zolang ze maar een Thunderbolt-poort hebben.

Het grootste obstakel is overigens Intel. Die weigert Thunderbolt open te stellen voor externe grafische kaarten. Daarom worden er ook geen gemaakt. Zou Intel dergelijke technologie wel toestaan, zouden zelfs de onhandigen onder ons hun MacBook met een simpel doosje uit de winkel kunnen veranderen in een gamebeest.