Nieuws

Analoge klok voor digitale kijkers

30 juli 2013 20:33

<p><strong>Time Injected Circles is meer dan een klok. Digitaal en analoog vloeien samen. Kijken hoe de tijd verstrijkt wordt een doel op zich.</strong><br /></p>

Een analoge klok is een materieel apparaat dat bestaat uit een ronde plaat met wijzers waarachter een mechanisme schuil gaat. Ook een digitale klok (met cijfers in plaats van wijzers) is een fysiek object, maar de complexe elektronica hiervan is voor de toeschouwer niet meer inzichtelijk. Met Time Injected Circles maakt Boele Zwanenburg die afstudeert aan de HKU als productontwerper de tijd zichtbaar in materie.

Time Injected Circles is een knappe combinatie tussen digitaal en analoog. Op de klok verschijnen getallen als op een digitale klok hoewel die getallen op een analoge manier gevormd worden. "De tijd is geïnjecteerd in twee messing schijven en vormt een complex patroon van 2380 gaatjes. Door het roteren van de schijven wordt de werking van het patroon duidelijk, getallen verschijnen, secondes tikken, de tijd wordt geteld. De getallen verschijnen opeenvolgend, tellend van 0 to 59, in één minuut."

Je ziet een ogenschijnlijke chaos aan gaatjes langzaam ronddraaien in een door kettingen aangedreven steampunkachtige machine. De messing kettingwielen waarin het complexe patroon gewaterstraald is, worden door een elektromotor aangedreven en door mechanica afgeregeld.

Waarom? "Ik merk bij mezelf dat ik vaak moeite heb om ergens echt de tijd voor te nemen. Ik denk dat veel mensen dit herkennen. Ik wil je meenemen in het moment, even onthaasten, om stil te staan bij wat je ziet." Zo laat Zwanenburg je kijken naar het verstrijken van tijd. "Het gaatjespatroon ontwikkelen dat zowel functioneel als esthetisch werkt was de grootste opgave van TIC; de verhouding tussen de schijven moet precies kloppen. Het fonkelen van de ruis tussen de getallen zorgen voor een magisch beeld dat in eerste instantie onwerkelijk overkomt. Dit maakt het zo intrigerend om naar te kijken."

Boele Zwanenburg heeft sinds 2004 een onderneming in meubelmaken en interieur en gaat zich nu meer richten op objecten. " Ik leef samen en deel een werkplaats met een groep kunstenaars. Dit schept de mogelijkheid grootse projecten te bedenken en te realiseren. Laten we zo veel mogelijk gave gedachten in de werkelijkheid brengen."