Nieuws

Creative class: Elk object kan een drone zijn

11 juli 2013 13:15

<p><strong>Nog een oude schoen over? Met de DIY (Drone It Yourself) Kit v1.0 van Jasper van Loenen verander je elk object in een drone.</strong><br /></p>

Cool, een drone, willen we hebben! Jasper van Loenen studeert af in Networked Media aan het Piet Zwart Instituut en geeft ons de mogelijkheid van elk object een drone te maken. Maak de motortjes ergens aanvast, en je kan er mee vliegen. Een vliegend fietswiel, een zoevende handtas, verzin het maar. (Kunstenaar Bart Jansen liet zelfs zijn overleden kat vliegen.)

Dankjewel, Van Loenen, je geeft ons vele uren vermaak. Of een manier om spullen door de lucht uit te wisselen. In de reacties op zijn website vragen mensen of hij van zijn DIY een Kickstarter-project wil maken, ze willen de kit namelijk kopen. Dat is gelukkig niet nodig, je kunt al zelfstandig aan de gang. De set bevat makkelijk verkrijgbare elektronica en een serie 3d-printbare objecten. De 3d-geprinte klemmen zijn het vervolg op een volledig lasergesneden quadcopterframe dat hij eerder maakte.

Van Loenen: "Ik wil waar mogelijk werken met opensource soft- en hardware en ik geef mijn eigen projecten ook weer vrij voor anderen. Alle bestanden die je nodig hebt om de plastic onderdelen van de kit te maken kan je downloaden van mijn site, inclusief de bronbestanden zodat je ze ook kan aanpassen als je ze wil gebruiken voor een specifieke toepassing – vandaar de v1.0 in de titel van het project. Inmiddels heeft Van Loenen zijn project op Instructables aangeboden. Als we veel op hem stemmen, wint hij een 3d-printer.

Maar het gaat hem niet om ons plezieren, schrijft Van Loenen aan Bright: "De set is een reactie op de manier waarop de media het heeft over 'drones'. Elke UAV (Unmanned Aerial Vehicle) noemen ze een drone, of het nou een bommenwerper met een spanwijdte van 40 meter is, of een hobby quadcopter van nog geen meter breed. Hierdoor hebben veel mensen een negatief beeld bij al deze vliegende toestellen. Mijn kit is niets meer dan een middel om iets te laten vliegen: het is niet goed of slecht, dat is afhankelijk van waar je hem aan bevestigd."