Nieuws

Creative class: Hangmat met een dak

26 juni 2013 13:01

<p><strong>Nienke Voorintholt biedt met haar slaapcocon en bladvlieger interactie met de natuur om je heen. Into the Wild!</strong></p>&#13;

In het bos slapen is een leuk idee, wat bij een idee blijft nadat je bedenkt dat je tussen de beestjes ligt of nat regent. De slaapcocon van Nienke Voorintholt zou je zover kunnen krijgen daadwerkelijk buiten te slapen. Voorintholt test het zelf door in haar overdekte hangmat te slapen. Ze maakt er zelfs een werkplek in het bos van.

"Het alledaagse leven zit vaak vol herhaling van wat je kent en dat zorgt voor een afgestompte alertheid. Ik stel vragen over hoe ik dit leven van alledag bijzonder kan maken," schrijft de net aan de ArtEZ afgestudeerde productontwerper. Bijvoorbeeld door een product te maken waarmee je in plaats van in bed in het bos kunt te slapen. "Ik onderzoek als ontwerper een intensere totaalervaring. De beleving van een product of ruimte wordt niet alleen bepaald door vorm en kleur."

Voorintholt is kritisch naar het vak productontwerpen. "Wat is dat, en waarom zie ik mezelf als productontwerper terwijl ik op dit moment niet een nieuw kopje of stoel aan het tekenen ben. Iets nieuws ontwerpen durf ik misschien wel niet. Wat nou als het niet nodig is, dat ik meer kwaad dan goed doe met het maken van nieuwe spullen?" Het onderzoek is voor Voorintholt het boeiendste deel, het kan nog alles zijn en het houdt een gesprek levendig.

Het examenproject als productontwerper aan de ArtEZ heeft de interactie met de natuur centraal staan. Naast de overdekte hangmat is er een vliegertje dat met veel liefde en precisie gemaakt is van een herfstblad en een tere metalen structuur.