Nieuws

Nooit meer alleen eten

9 juni 2011 11:32

<p><strong>Eetdate voor de 2,7 miljoen alleenstaanden in Nederland</strong></p><p></p>

Eten in je eentje maakt het eten tot een handeling. Samen eten maakt er meer van. Omdat we hard afstevenen op 50 procent alleenstaanden maakte grafisch ontwerpster Jing Foon Yu aan de KABK in Den Haag het project Nooit Meer Alleen Eten.

Nooit Meer Alleen Eten is een alles-in-één-pakket. Voorin in het boek kies je of je wilt eten met Cathy, Eric of Margina. Bij die persoon lees je een recept voor één persoon dat je voor jezelf kookt. Klaar om te eten? Stop de dvd in je computer en kies het filmpje van de persoon die je gekozen had. Wat een toeval, Margina eet inderdaad dezelfde salade als jij!

'Wat ik heb bedacht slaat natuurlijk nergens op', zegt Yu. 'Maar ik hoop dat ik bij mensen een glimlach teweegbreng en dat ze denken: misschien moet ik toch eens wat vaker met iemand afspreken om samen te eten.' Want alleen eten is een ernstig probleem.

'Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die opgroeien in een huishouden waarin het niet gebruikelijk is om samen aan tafel te eten, later last krijgen van sociaal-emotionele stoornissen en geweld- en verslavingsgevoeliger zijn. Bovendien ontwikkelen ze een ongezond dieet dat weer gevolgen heeft voor hun algehele gezondheid en leven als volwassene. Ook voor volwassenen heeft alleen eten gevolgen. Ze eten slechter, onregelmatiger en aandachtsloos', aldus Yu in het voorwoord van Nooit Meer Alleen Eten.

Het boekje is naast aankaarter van een maatschappelijk probleem vast een goed cadeau voor mensen die uitgekeken zijn op hun dvd met knapperend haardvuurtje of tropische vissen. Die hoeven niet perse alleenstaand te zijn. Ook samenwonen hoeft niet elke dag samen eten te betekenen.