Meubelbeurs Milaan: maak van al het mogelijke materiaal een mal

Meubelbeurs Milaan: maak van al het mogelijke materiaal een mal

07-04-2013 08:43 Laatste update: 28-04-2018 11:59

De nieuwe duurzame hars van Carmine Deganelli biedt productontwerpers ontwerpvrijheid en geldbesparing, zo laten Jolan van der Wiel en Pepe Heykoop zien.

Jorrit Taekema gebruikt de nieuwe hars in een houten mal. Reguliere hars zou hout laten verbranden. Door het lage smeltpunt (100 graden) van deze hars kun je nu in hout een vaas gieten in plaats van met een dure industriële mal. Het smelten kun je vergelijken met hoe chocolade smelt.

Jolan van der Wiel gebruikte zwarte netpanties als mal. Zijn tafel vertoont gelijkenis met de gravity stool waarmee hij bekend werd. Grote verschil is dat de tafel een lowtech procedé is dat je als het ware in je eigen keuken kunt uitvoeren, waar de kruk een enorm groot apparaat en een sterke magneet nodig had.

Sjoerd Jonkers heeft een krukje gemaakt met karton als mal. Veel groener en goedkoper kan het niet worden. De hars bestaat uit de natuurlijke bestanddelen marmerpoeder, boomhars en bijenwas. Het kan naderhand gepolijst, gedecoreerd en met de frees bewerkt worden.

Tailored candelabra is een kandelaar van leer. Het leer vormt een genaaide mal waarover de hars gegoten is. Daardoor wordt het leer stijf en neemt diverse kleuren aan. Pepe Heykoop laat zo zien dat je de hars nog tijdens het gietproces kunt aanpassen, er is ruimte voor improvisatie. Randen kun je gemakkelijk nog een keer laten smelten als het niet helemaal naar wens ging.

Zij vormen vier van twaalf ontwerpers die door Carmine Deganello (de bedenker van de hars) gevraagd zijn met zijn materiaal te experimenteren. Een maand voor de beurs in Milaan maakten ze in het Amsterdamse Fablab producten voor de expo ‘Blabla: virtual discussion between makers’ gecureerd door architect Alessandro Mendini (die ook het Groninger museum maakte) die op de Salone in Milaan te zien is.