Nieuws

Duivelse tienertweets in Nederlandse installatie

20 december 2012 16:30

<p><strong>Kill Your Darlings laat zien dat ook een zoon of dochter online van een engel in een duivel kan veranderen.</strong></p><p></p>

Afgelopen jaar werd opgeschud door een tienermoord die is terug te leiden tot Facebook. Een extreem voorbeeld van de gevolgen van online pesten onder jongeren. Dacht je dat jouw dochter of zoon daar niet aan mee doet?

Kill your darlings biedt een blik achter de schattige profielfotootjes van tieners. "Het werk laat zien hoe beeldige, lieve engeltjes zomaar kunnen veranderen in ware monsters zonder grenzen. Een schokkende installatie voor ouders wiens kinderen 'dat' nooit zouden doen en confronterend voor engeltjes die 'dat' wel doen. En wat 'dat' is, laat Kill Your Darlings op een romantische en tegenstrijdige manier zien," aldus maker Jeroen van Loon.

Je ziet een lief rood hart dat is opgebouwd uit beeldschermpjes van mobiele telefoons. Op die telefoons zie je het leven van een bepaalde tiener via zelfgemaakte foto's. Ook lees je de meest hatelijke tweets en smsjes die die tiener die je net zo vrolijk en lief zag doen verstuurde.

Als je een schokkende tekst op zo'n schermpje leest, kun je je heel goed voorstellen hoe het is als dat jouw schermpje was en het bericht aan jou verstuurd was. Van Loon verzamelde ruim 2000 foto's met bijbehorende teksten. De installatie draait zowel met Nederlandse als Engelstalige content. Goed middel om een anti-pestencampagne op scholen te ondersteunen?

Jeroen van Loon maakte in 2010 deel uit van onze CreativeClass selectie van beste afstudeerders en vertelde over zijn werk op BrightNight #7. Hij was toen net afgestudeerd aan de aan de HKU, faculteit Kunst, Media & Technologie. Zonder computer. In zijn project Van Digitaal naar Analoog onderhield hij een papieren weblog, per post, getypt met een ouderwetse typemachine, over de rol van de computer in ons leven.