Nieuws

Niet gelukkiger na 365 dagen offline

2 mei 2013 15:15

<p><strong>Journalist Paul Miller was een jaar lang offline. Hij werd zonder internet niet gelukkiger of productiever, ondanks de zeeën van vrije tijd.</strong></p>

Technologiejournalist Paul Miller startte een jaar geleden met een bijzonder experiment: hij zou een 365 dagen geen internet gebruiken. En het is hem gelukt. Miller was exact een jaar lang offline en keerde woensdagochtend weer terug op internet. Hij had verwacht dat hij zonder de constante afleiding van berichtjes, tweets, nieuws en geinige filmpjes productiever zou worden en misschien zelfs gelukkiger. Hij verwachtte verbeteringen voor zijn sociale leven en gezondheid. Minder stress, meer boeken lezen. Ook wilde hij de zeeën van vrije tijd die hij zonder internet zou hebben gebruiken om een roman te schrijven en een boek over zijn ervaringen.

Maar er kwam weinig van terecht. Schreef Miller in de eerste maanden van zijn Offline-serie voor The Verge eens in de paar weken nog redelijk positieve berichten over zijn nieuwe tijdsbestedingen, uiteindelijk viel hij terug in juist weinig sociaal gedrag en totale verveling. Hij speelde veel computergames, keek veel tv en sliep heel veel. Schaarse dates met meisjes leverden ook weinig op. Zonder internet had hij uiteindelijk minder contact met echte mensen.

Op een gegeven moment stuurden zijn ouders zelfs zijn zus naar zijn appartement in New York om te checken of Paul nog wel leefde. Kennelijk had hij ook geen zin meer om de telefoon op te nemen. De 52 weken offline maakten van hem een soort kluizenaar.

Een van zijn conclusies is dat internet al zo'n groot onderdeel is van zijn 'echte leven' was dat hij door offline te zijn een beetje dood was. De burn-out die ertoe had geleid dat hij een jaar de stekker eruit trok had volgens Miller meer interne oorzaken dan alleen zijn overmatige internetgebruik.

Miller: "Ik was van plan door internet te verlaten mijn ware Paul te vinden en meer verbonden te zijn met de 'echte' wereld, maar de echte Paul en de echte wereld zijn al onlosmakelijk verbonden met het internet. Leven zonder internet voelde niet als echt leven."