Nieuws

Nog een jaar gratis wifi in de trein

22 april 2013 13:01

<p><strong>Draadloos internet in 300 Intercity's blijft nog zeker een jaar lang gratis. Nu een stabielere verbinding graag.</strong></p>

Goed nieuws voor treinreizigers: de NS heeft het contract met T-Mobile over draadloos internet in de trein met een jaar verlengd. Volgens het bedrijf blijft wifi in ruim 300 Intercity's nog zeker tot april 2014 gratis. Of er daarna moet worden betaald om draadloos in de trein online te gaan, is nog niet besloten.

In februari ging nog het bericht rond dat de NS mogelijk zou overstappen (no pun intended) op een andere provider omdat het 3-jarige contract met T-Mobile afliep. Uiteindelijk koos de vervoerder toch voor contractverlenging, weliswaar maar voor een jaartje.

Inmiddels zijn 300 intercity-treinen voorzien van wifi, de overige 65 volgen voor het eind van het jaar. Sprinters en stoptreinen krijgen nog geen draadloos internet, omdat de gemiddelde reistijden in die treinen volgens de NS te klein zijn. De NS wil ook op meer grote stations gratis wifi aanbieden. De eerste twee zijn Den Haag Centraal en Den Haag Hollands Spoor. Op veel stations zijn nu betaalde hotspots van KPN.

De NS werkt sinds 2010 voor het aanbieden van internet in de trein met het ict-systeem OBIS. Ook na drie jaar verloopt het aanmeldproces voor het maken van een verbinding in de praktijk nog niet vlekkeloos. Er zijn bovendien nog veel plekken langs het spoor waar de 3g-dekking te wensen overlaat. OBIS wordt ook gebruikt voor een NS-proef waarbij je de drukte per treinstel kan zien.