Nieuws

Geavanceerde handprothese bedien je met een iPhone

15 april 2013 11:43

<p><strong>Een Amerikaan die beide handen verloor, heeft twee geavanceerde handprotheses die hij met zijn iPhone bedient.</strong></p>

Als jongen keek ik in de zeventiger jaren graag naar de televisieserie De Man van Zes Miljoen. Daarin werd astronaut Steve Austin na een crash van zijn ruimtecapsule weer helemaal tot nieuw opgebouwd dankzij allerlei bionisch ledematen en implantaten. Steve Austin komt er beter uit dan hij was. Hij is supersterk, heeft bionische haviksogen en kan een sprintje trekken als geen ander. Ik had toen nooit durven dromen dat dergelijke technologie ooit werkelijkheid zou worden. Maar het is waar: er zijn al jaren mensen die uitgerust zijn met bionische protheses waardoor ze weer kunnen lopen of dingen kunnen vastpakken.

De technologie is nog lang niet op het ‘Steve Austin’-niveau maar de ontwikkelingen gaan wel snel. CNN interviewde een Amerikaan die tijdens een motorongeluk beiden handen verloor. Dankzij de geavanceerde i-limb ultra revolution bionische protheses heeft deze man echter weer ‘handen’ waar hij een verbijsterende reeks dingen mee kan doen, zoals het oppakken van een boormachine of een pen of het strikken van schoenveters. Als de man aan een bepaalde beweging denkt, vangen sensoren in de prothese de elektrische spiersignalen op en vertalen deze naar de juiste beweging.

Op zich is dit niet nieuw. Zo beklom een andere Amerikaan vorig jaar de 103 trappen van de Chicago Willis Tower op bionische beenprotheses die op precies dezelfde manier werken. Deze ‘spiersignaal-aansturing’ is echter niet verfijnd genoeg om hele specifieke bewegingen zoals het oppakken en bedienen van een accuboormachine naar de juiste bewegingen te vertalen. Dankzij een smartphone-app kan de man echter wel voor een dergelijk complex grip-patroon kiezen waardoor de mogelijkheden van de prothese aanzienlijk zijn toegenomen.

Uiteindelijk zal die smartphone voor het besturen van dergelijke protheses weer overbodig worden omdat ze direct vanuit het brein aangestuurd worden. Die ontwikkeling is dichterbij dan je denkt. Amerikaanse wetenschappers onthulde onlangs de eerste draadloze brain-computer-interface implantaat. Een verlamde vrouw kon met een eerdere versie van dit implantaat al een robotarm aansturen met alleen haar breinsignalen om een fles met water op te pakken. De Man van Zes Miljoen en de Vrouw van Zes Miljoen worden beetje bij beetje realiteit.