Nieuws

QuantifiedJan meet zoveel mogelijk data over zichzelf

11 april 2013 16:16

<p><strong>QuantifiedJan houdt de komende tijd zoveel mogelijk data over zijn lichaam en leefgedrag bij via allerlei gadgets.</strong></p>

Afgelopen week startte QuantifiedJan, een Nederlands experiment met 'quantified self', oftwel met technologie zoveel mogelijk data over jezelf meten en analyseren. Om daar uiteindelijk van te leren en je leefgedrag te verbeteren. Er verschijnen steeds meer gadgets die hier op zijn gericht, zoals de Fuelband-armband van Nike, Jawbone Up, de pratende hardloopschoen van Google en al die apps die je slaappatronen bijhouden.

Proefkonijn in het project QuantifiedJan is Jan Beekwilder. Elke dag deelt hij online zijn fysieke data met wie het maar wil volgen, op zijn eigen site, allerlei accounts op social media en een Youtube-kanaal. Zo kom je onder meer te weten dat Jan de afgelopen maanden zeker 7 kilo is afgevallen. En de vrouw van Jan is anders boodschappen gaan doen.

Jan maakt dagelijks een zelfportret, fotografeert wat hij eet, trackt zijn locaties, slaap, gewicht, sport, bloeddruk, uitzicht en stappen. Hij overweegt ook een dna-test. Ook test hij diverse gadgets, zoals de Fitbit One en de Tinke, die je hartslag, zuurtstofgehalte en ademhalingen bijhoudt.